Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

15. 04. 2024. 11:25 >> 11:35
4

NAJAVILI

Čarapić i Dragović povlače predlog izmjena Zakona o PIO

Poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović najavili su povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO, kako bi otvorili put ka uspostavljanju dugoročnog i sistemskog rješenja, saopšteno je iz toga pokreta.

Kako navode, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su se danas, kako bi razgovarali o najavljenim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje predviđaju da se starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda podigne sa 65 na 67 godina.

Zenović je upoznao poslanike sa reformskim procesom u oblasti vladavine prava, koji, između ostalog, treba da reguliše uslove rada nosilaca pravosudnih funkcija, te da bi uslove za penziju sudija Ustavnog suda, uz široke konsultacije, trebalo regulisati u sklopu ove agende i dinamike.

"Poslanici su se usaglasili da je ovo bolji pristup i najavili su povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO, kako bi otvorili put ka uspostavljanju dugoročnog i sistemskog rješenja. Sagovornici su saglasni da su intervencije u ovom dijelu poželjne, kako bi se zaustavila tradicija zloupotreba koja već duži niz godina prati upravo ovaj segment rada Ustavnog suda, što je bila i isključiva intencija predlagača izmjena ovog zakona", istakli su u saopštenju.

Na sastanku je apsostrofirano i da Crna Gora ne smije da se nađe u još jednoj ustavnoj krizi.

"Opozicija i parlamentarna većina ne treba da dozvole da Ustavni sud ponovo bude u blokadi, kakvoj je bio prije sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније