Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 07. 2014. 14:53 >> 15:05

IZBORNI ZAKON

CEMI pozdravio odluku Ustavnog suda

Centar za monitoring (CEMI) pozdravio je odluku Ustavnog suda da pokrene postupak ocjene ustavnosti člana Izbornog zakona, kojim je uvedeno pravilo da izborna lista za izbor odbornika i poslanika može biti utvrđena i bez potpisa podrške, ukoliko partija ima parlamentarni status.

 

Iz CEMI-ja su podsjetili da su oni podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti, a čelnik te nevladine organizacije, Zlatko Vujović, smatra da su odlukom Ustavnog suda potvrđeni njihovi navodi, da tako koncipirana zakonska norma u privilegovan položaj stavlja političke partije ili grupe birača koje imaju  parlamentarni status.

„Time se na direktan način krši osnovni princip o jednakosti biračkog prava. Očekujemo da će Ustavni sud u što skorijem roku donijeti odluku kojom će navedenu normu proglasiti neustavnom i staviti van snage“, naveo je Vujović.

On podsjeća da je sud u odluci ocijenio da je razlika u pravnom tretmanu političkih partija koja se uvodi navedenom normom diskriminatorska i da nije utemeljena na objektivnom i razumnom opravdanju.

„Ustavni sud je, između ostalog naveo, da je na ovaj način narušen osnovni princip o jednakosti biračkog prava. Sud je takođe, vodeći se načelom pravne sigurnosti odlučio da do donošenja konačne odluke privremeno obustavi izvršenje pojedinačnih akata i radnji, radi sprječavanja mogućih neotklonjivih štetnih posljedica  koje bi u praksi mogle nastati zbog primjene navedene odredbe“, rekao je Vujović.

U CEMI-ju su, kako je dodao, posebno zabrinuti činjenicom da još uvijek nije konstituisana Državna izborna komisija Crne Gore, iako su rokovi za njeno konstituisanje, shodno odredbama Izbornog zakona već odavno istekli.

„CEMI poziva nadležno skupštinsko tijelo – Administrativni odbor, da što hitnije raspiše novi konkurs za izbor predsjednika DIK-a i u što kraćem roku imenuje ostale članove državne izborne komisije iz reda političkih partija i predloži člana DIK-a iz reda NVO i univerziteta, shodno ranijem konkursu po kome još uvijek nije donesena odluka“, kazao je Vujović.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније