Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 08. 2014. 19:29 >> 20:36
8

ĐUKANOVIĆ PREDLOŽIO

Širi investicioni paket za Z.Balkan

U Berlinu je počela sa radom Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja se održava pod pokrovoteljstvom Savezne Vlade Njemačke i kojoj predsjedava kancelarka Angela Merkel. Premijer Đukanović je ocijenio da je veoma važno je da je ''pokazana jedna nova inicijativnost Njemačke i Evropske Komisije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana''.

Đukanović je, nakon konferencije, saopštio da je bilo riječi o razvojnim pitanjima kao i da je istakao "međuzavisnost najstrožih kriterijuma na kojima insistira Evropska unija (EU), odnosno, unapređenje vladavine prava, dalji razvoj demokratije sa jedne i ekonomskog razvoja sa druge strane.

"Ukazao sam da je, osim toga što bez kvalitetne vladavine prava nema intenzivnih investicija, samim tim ni dinamičnog ekonomskog razvoja, jednako tačno da ni bez investicija i otvaranja perspektive za kvalitetno zapošljavanje posebno mladih ljudi, ne možemo računati na njihovu punu posvećenost pitanju unapređenja vladavine prava i razvoja demokratije. U tom smislu sam predložio potenciranje još jedne dimenzije EU, odnosno, dimenziju njene odgovornosti za razvojno sustizanje Evrope od strane zemalja regiona koji je najviše zaostao na evropskom kontinentu a bez čije integracije nema ujedinjene Evrope", rekao je premijer i dodao da je predložio da se razmisli o tome da Evropska komisija kreira "širi investicioni paket prema zemljama Zapadnog Balkana".

"On bi pretendovao prije svega da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, boljem uvezivanju regiona sa ključnim koridorima. Sa tom pretpostavkom je jasno da ćemo stvoriti uslove za ekonomski razvoj, za otvaranje radnih mjesta a time i za napredak demokratskog razvoja i ispunjavanju onih standarda koji će nas približiti punopravnom članstvu EU", naveo je Đukanović.

Cilj Konferencije, je da se ojača evropska perspektiva zemalja našeg regiona, kroz dodatne podsticaje za napredak u oblasti ekonomije, vladavine prava, bezbjednosti i pomirenja u regionu i bolje regionalno povezivanje.

U radu Konferencije učestvuju i visoki predstavnici EU, kao i premijer Austrije, koja bi trebalo da bude domaćin naredne Konferencije. 

Uz premijera Đukanovića, Crnu Goru na Berlinskoj Konferenciji predstavljaju i ministri Igor Lukšić i Vladimir Kavarić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније