Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 09. 2014. 22:43 >> 22:44

PLJEVLJA

DPS i SDP: Opozicija neprincipijelna

Aktuelna pljevaljska opozicija, SNP i DF, očigledno ima dvostruke aršine, na jedan način se ponaša kao skupštinska većina, a na drugi kao skupštinska manjina, tvrde iz odborničkih klubova DPS-a i SDP-a povodom današnjeg nedolaska opozicionih odbornika na sjednicu SO. Podsjetimo, odbornici opozicije napustili su sjednicu zbog toga što je sjednica, na kojoj je trebalo da se izabere predsjednik opštine, zakazana po hitnom postupku.

 

Odbornici skupštinske većine, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, prekidom druge sjednice SO i zahtjevom kandidata za predsjednika Opštine Mirka Đačića za njeno odlaganje, pokazala je spremnost za punu demokratsku saradnju sa svim političkim učesnicima u lokalnom parlamentu i želju da predstavničko tijelo građana mora djelovati isključivo primjerom, uzajamnim uvažavanjem, a ne jeftino režiranim političkim akcijama, koje se protive izbornoj volji građana.

„Kao što je na sjednici i istaknuto, u cilju najbolje parlamentarne prakse i sa željom da se postupak izbora  predsjednika Opštine održi u prisustvu svih odbornika SO Pljevlja, očekujemo da će naredni put odbornici opozicije biti u skupštinskoj sali, da se suočimo na javnoj sceni kako priliči odgovornim ljudima, koji poštuju demokratska pravila, čak i onda kada su poraženi. Nije dobro sakupljati jeftine političke poene, već treba građanima Pljevalja konačno pokazati  punu društvenu i političku odgovornost, kako bi konačno prekinuli praksu koju je primjenjivala,  punih 17 godina,  prethodna skupštinska većina2, navode odbornici DPS-a i SDP-a.

Tvrde da, nažalost, opozicija u novom skupštinskom sazivu (SNP-Pokret za Pljevlja, DF) nije imala razumjevanja i političke odgovornosti za neophodnost što hitnijeg konstituisanja SO i njenih radnih tijela, kao i izbora predsjednika Opštine, s obzirom na to da je, po Zakonu, dosadašnjem predsjedniku Opštine istekao mandat 24.juna, verifikacijom mandata novog skupštinskog saziva.

„Naše očekivanje je bilo da će se ova činjenica uvažiti zbog interesa svih građana Pljevalja“, navodi se u saopštenju, uz konstatciju da su očekivali da će, kao i 2010. godine, sadašnja opozicija, a tadašnja skupštinska većina, koja je činila iste proceduralne korake, pokazati više razumjevanja.

„Podsjećamo da je tada  konstitutivna sjednica SO Pljevlja bila zakazana za 14. jun, a održana 18.juna, dakle tri dana nakon zakazivanja, zatim druga sjednica SO zakazana 18., a održana 25.juna, tj. nakon šest dana od dana zakazivanja i treća sjednica SO zakazana 25.juna, a održana 2. jula, odnosno šest dana nakon zakazivanja, što znači da i 2010. godine nije poštovana odredba Poslovnika o datumu zakazivanja i održavanja sjednica SO. Očigledno da se igra na dvostruke aršine, na jedan način  kao skupštinska većina, a na drugi način kao skupštinska manjina“, navode odbornici vladajućih partija. 

OdborniciKoalicije za evropska Pljevlja-Milo Đukanović i odbornici SDP-a tvrde da poraz koji su SNP i DF pretrpjeli na izborima održanim 25.maja „i gubitak ličnih interesa ove političke grupacije, vjerovatno ih motiviše da još koji dan ostanu na svojim pozicijama kršeći zakon donošenjem određenih odluka i to iz pozicije poraženih, tj.iz pozicije iz koje to nikako ne bi smjeli da rade“.

Vladajuća koalicija u Pljevljima poručuje svojim opozicionim kolegama „da nikakvim neprincipijelnim radnjama i politikantskim postupcima ne mogu promijeniti jasno izraženu  izbornu volju građana koji su im otkazali povjerenje 25. maja. Obećavamo građanima Pljevalja  da ćemo, i pored demonstrirane opstrukcije od strane SNP-a, Pokreta za Pljevlja i DF-a, a u skladu sa našim izbornim obećanjima, organizovati efikasnu lokalnu upravu, koja će raditi u najboljem interesu svih građana opštine Pljevalja“.

U zajedničkom saopštenju, odbornici DPS-a i DF- a poručuju da je „pred nama novo vrijeme kada ćemo angažovanjem stručnih, obrazovanih, posvećenih i dobronamjernih učiniti sve za napredak i kvalitetniji život svih građana Pljevalja“. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније