Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2014. 08:12 >> 08:14
4

FUNKCIONERI NOVE

Nijesu prijavili vanredne nadoknade

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Nove srpske demokratije NOVA za prošlu godinu. Ta stranka, saopšteno je iz DRI, da su neki najviši funkcioneri partije dobijali vanredne nadoknade za svoj rad, koje partija nije prijavljivala Komisiji za konflikt interesa

 

DRI je utvrdila nepravilnosti zbog neusklađenosti poslovanja sa zakonskom regulativom.

Revizijom je utvrđeno da je po osnovu zaključenih ugovora sa fizičkim licima Nova srpska demokratija isplatila naknade od 174,6 hiljada eura. Ugovori sa fizičkim licima bili su, međutim, tipskog karaktera i ne sadrže jasno definisanu obavezu angažovanog lica, kao I period na koji su angažovana.

Takođe je istaknuto da je jedan broj ugovora zaključen je sa visokim partijskim funkcionerima kao što su članovi Glavnog i opštinskih odbora, poslanicima i odbornicima. U tome ne bi bilo ništa sporno da zakon ne nalaže da u slučaju da su partijski funkcioneri istovremeno i javni funkcioneri, kao što su poslanici i odbornici i da ostvaruju naknade po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključenim sa partijom dužni su da tu zaradu prijave Komisiji za konflikt interesa, pišu Dnevne novine.

Nova, tvrdi DRI, to nije uradila.

DRI je ukazala i na to da je Nova kao jedna od članica koalicije Demokratski front bila dužna da troškove i prihode iskaže u finansijskim izvještajima u ukupnom iznosu. Takođe je, kako se navodi u izvještaju, bila u obavezi da u svojim poslovnim knjigama razgraniči finansijske transakcije koje se odnose na postojanje Nove i na izborne kampanje koalicije.

Između ostalog se navodi da je Nova srpska demokratija potrošila na službena putovanja u inostranstvu i zemlji tokom prošle godine 74,6 hiljada eura.

Budući da subjekt revizije nije svojim aktom utvrdio visinu naknada troškova po osnovu službenih putovanja (prevoz, dnevnice i sl.), to po mišljenju DRI isplatu navedenih troškova treba vršiti u skladu sa Uredbom o naknadi troškova državnim službenicima i namještenicima kao jedinim važećim propisom koji reguliše ovu oblast.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније