Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 11. 2014. 08:05 >> 10:17
33

VLADA DANAJU

Ne komentarišemo retrogradne i nezvanične stavove

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore ne želi da komentariše stavove koji ne odražavaju zvaničnu politiku Albanije, pogotovo retrogradne stavove i ideje o promjeni nacionalnih i etničkih granica na Balkanu, saopšteno je iz Vlade Portalu RTCG.

 

Predsjednik Liste za Prirodnu Albaniju Kočo Danaj izjavio je da je poslao otvoreno pismo Vladi Crne Gore, u kome je izložio platformu za ujedinjenje Albanaca u jednu državu, u kojoj se nalazi i dio naše zemlje, te naglasio da je to "ponuda mira". 

Iz Vlade su kazali da MVPEI neće da komentariše stavove koje ne odražavaju zvaničnu politiku Albanije, pogotovo, kako su naveli, retrogradne stavove.

"Crna Gora i Albanija imaju odlične bilateralne odnose utemeljene na međusobnom razumijevanju, partnerstvu i saradnji, a koji su dodatno ojačani zajedničkim strateškim opredjeljenjem u pogledu EU I NATO", naveli su iz Vlade.

Danaj je poslao Danu tekst pisma koje je, navodno, poslao vladama Crne Gore, Srbije, Grčke i Makedonije, a u kome se navodi da ako Srbi u Bosni i Hercegovini mogu da insistiraju na otcjepljenju Republike Srpske i njenom pripajanju Srbiji, onda mogu i Albanci u Crnoj Gori da insistiraju na samoopredjeljenju i zajedničkoj budućnosti s maticom Albanijom.

On je kazao da su Albanci jedinstven slučaj u Evropi, jer je  „zvanična Albanija jedina država Evrope koja duž svojih granica ima samu sebe”.

Prema njegovim riječima neshvatljivo je da Vlada Crne Gore ne daje Tuzima status opštine, dok takav status daje Gusinju koje ima 1.700 stanovnika, i koje je puno manje od Tuzi.

„Moram izvršiti jednu ispravku riječi koja se upotrebljava u žargonu srpskih, grčkih, makedonskih i crnogorskih političara. Kada oni govore o ujedinjenju Albanaca, upotrebljavaju riječ „Velika”. Ja sam antifašista pa zato priznajem „Prirodnu Albaniju” što znači Albaniju u svojim prirodnim granicama. To su te granice koje je objavila Valonska skupština 28. novembra 1912.  Što se tiče međunarodne zajednice, ja znam da ona traži mir u regionu, traži stabilnost u regionu, te zato je počela podržavati ideju o ujedinjenju Albanaca. Važno je da nosioci „Prirodne Albanije” ne podržavaju nasilje, dakle njihova je deviza dijalog sa svakim, o svačemu“, naveo je Danaj.

On smatra da ideja „Prirodne Albanije” smiruje region, stabilizuje situaciju i donosi priliku da se stabilizuju i druge države, kao što je BiH.

„Suprotno tome, biće nastavljena destabilizacija regiona jer će radikalne snage dejstvovati. „Prirodna Albanija” znači zamjenu osovine Beograd Atina na trougao Beograd Tirana Atina, nakon ujedinjenja Kosova i drugih djelova albanskih teritorija sa matičnom Albanijom“, zaključio je Danaj. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније