Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 03. 2015. 12:50 >> 12:45
60

GARČEVIĆ SAOPŠTIO

Uvijek argument više za NATO

Crna Gora nije izuzetak po tome da u državi postoje različiti stavovi o pristupanju NATO-u, ocijenio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, poručujući da uvijek postoji bar jedan argument više za učlanjenje.

 

Koordinacioni tim za članstvo organizovao je radni doručak sa novinarima na kom je Garčević predstavio kampanju.

“Svjesni smo da postoje oni koji ne misle da Crna Gora treba da bude članica NATO-a. Ne mislimo da je to što se u Crnoj Gori dešava neki izuzetak i da je država jedinstvena zato što o tome postoje različita mišljenja. Sve države koje su se približavale NATO-u imale su manje ili više sličnu situaciju”, rekao je Garčević.

Prema njegovim riječima, dobro je da se o tome vodi dijalog a, kako smatra, uvijek postoji bar jedan argument više za članstvo u NATO-u. “Uvijek postoji jedan argument više za članstvo, ovdje se radi prije svega o racionalnom izboru”, istakao je Garčević.

Ona je ukazao da nijedna od država koje su članice NATO-a nijesu napustile taj savez, “poslije 50 ili 70 godina bivstvovanja u njemu”.

“Da je to toliko loš i fašisoidan ambijent, da je toliko ambijent koji sputava, onda bi sigurno države koje baštine demokratiju odlučile slobodno da izađu, ne bi tamo ostale 70 godina”, objasnio je on.

Garčević je rekao da taj argument najbolje govori o prednostima članstva.

“On nije najsavršeniji jer ne postoji savršen model. Svaki model ima svoje greške, manjkavosti i izazove. Ali u datim okolnostima, u kojima danas živimo, ne postoji bolji model i zato mi treba da budemo dio tog modela”, kazao je on.

Garčević je podsjetio da je Koordinacioni tim novi aspekt kampanje započeo u drugoj polovini februara, ali i da su njegovi članovi već radili na tome mnogo ranije.

Odluka o članstvu u NATO-u je, kako je kazao, značajna i za buduće generacije.

“Mi smo sada krenuli da razvijamo tu kampanju u dvostrukkom pravcu, zadržaćemo sve ono što se tiče dijaloga i onoga što on podrazumijeva “, rekao je Garčević.

On je kazao da postoji mogućnost da i već postojeće forme u kampanji budu razvijene na malo drugačiji način, “kako bi uključili više segmenata društva”.

Garčević je kazao da najvidiljiviji dio kampanje ide kroz medije i “ona je fomulisana tako da različitim grupama priđe različitim porukama”.

On je rekao da je to prvi dio kampanje koji se zasniva na vrijednostima koje interesuju građane, kao što je stabilnost, bezbjednost, mogućnost zapošljavanja i dugoročni prosperitet države. “Ta pitanja su svuda od velikog značaja”.

Vrijednosti koje se naglašavaju su, kako je kazao, i one oko kojih su se okupile Zapadne države a odnose se na vladavinu prava, stabilnost i jake institucije.

“To su vrijednosti koje danas čine EU i NATO a to su vrijednosti koje su povezane i za solidarnost”, rekao je Garčević.

On je objasnio da je to dio kampanje koji će trajati do maja, nakon čega će, na osnovu rezultata dsadašnjeg rada, formulisati i druge oblike djelovanja.

Пратите нас на

Коментари60

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније