Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

18. 04. 2015. 11:43 >> 11:36
3

AMERIČKI PROFESOR

Volerstin pristupio Pokretu za neutralnost

Istaknuti američki profesor sociologije i jedan od najznačajnijih naučnika u oblasti društvenih nauka, Imanuel Volerstin, pristupio je Međunarodnom savjetodavnom odboru Pokreta za neutralnost Crne Gore.

„Kako vjerujem da je ulazak Crne Gore u NATO veoma loša ideja, pristajem da budem član Međunarodnog savjetodavnog odbora Pokreta za neutralnost Crne Gore“, kazao je Volerstin, koji je jedan od najpoznatijih svjetskih teoretičara
međunarodnih odnosa.

Iz Pokreta za neutralnost kazali su da ta vijest, koja dolazi nedugo nakon što je tu organizaciju podržao i Noam Čomski, predstavlja ogromnu satisfakciju za dalji rad, veliku čast i intelektualnu podršku.

„Volerstinovo pristupanje Međunarodnom savjetodavnom odboru predstavlja nevjerovatan vjetar u leđa samoj ideji neutralne Crne Gore, koju zastupa Pokret, i to sa najrespektabilnije moguće adrese. Još više- ulazak Volerstina u Odbor Pokreta predstavlja intelektualni događaj ne samo za našu organizaciju, već, sasvim sigurno i za Crnu Goru“, saopšteno je iz te organizacije.

Oni su ukazali da je Volerstinovo mišljenje priznato, prihvaćeno i cijenjeno svuda u svijetu.

„Zamislite samo koliko smiješno zvuče sve one isprazne atlantističke floskule domaćih provincijalnih propagandista, iz režima i oko režima, kada se, recimo, uporede sa stavom jednog Volerstina“, kaže se u saopštenju.

Iz Pokreta su podsjetili da je Volerstinov prošlogodišnji komentar na temu „NATO: prijetnja svjestkom miru“, izazvao naročitu pažnju, izrazitom kritikom vojne alijanse, u kojoj je istakao da bi nestanak NATO saveza predstavljao prvi korak ka opstanku i ozdravljenju svijeta.

Volerstin je predavao na brojnim univerzitetima širom svijeta, a titulu počasnog doktora nauka je dobio na više od deset evropskih, azijskih i latinoameričkih univerziteta.

U Crnoj Gori prevedene su i objavljene Volerstinove knjige: „Uvod u analizu svjestkog sistema“, „Opadanje američke moći“, „Evropski univerzalizam – retorika moći“, „Kapitalizam – istoriski sistem“, „Kako otvoriti duštvene nauke“. Njegovo kapitalno djelo je višetomna knjiga „Savremeni svjestki sistem“.

Međunarodni savjetodavni odbor Pokreta za neutralnost Crne Gore čine inostrani eminentni stručnjaci iz oblasti politikologije, geopolitike i bezbjednosti, ali i drugih oblasti.

“Svrha njihovog djelovanja sastoji se u pružunju međunarodne podrške aktivnostima Pokreta. Takođe, članovi odbora žele da Pokretu omoguće reputaciju i u inostranstvu, te da samoj ideji vojne neutralnosti pruže naučno utemeljenje “, podsjetili su iz Pokreta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније