Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 04. 2015. 08:18 >> 08:10
11

ANALITIČARI SAGLASNI

"Depeša" pokušaj anti-NATO kampanje

Pozadina afere „Depeša“ i curenja povjerljivih informacija jeste ruski uticaj i anti NATO kampanja u Crnoj Gori, ali to ne može ugroziti avroatlantske integracije te države, jer je put Crne Gore u NATO i EU nezaustavljiv, saglasni su analitičari u izjavama za Pobjedu.

 

Diplomatske depeše­ crnogorskih ambasada iz Vašingtona i Brisela­ objavljene su proteklih dana u dnevnom listu Dan. U javnost su dospjeli detalji razgovora crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšica­ sa američkim i njemačkim zvaničnicima vezano za ulazak naše države u NATO i ruski pritisak na Crnu Goru, kao i detalji sa sastanaka nacionalnog koordinatora za NATO Veska Garčevića u Briselu.

Juče su objavljene informacije o preseljenju Misije Crne Gore pri NATO-u u zgradu tri, odnosno novu centralu NATO-a od 16. marta ove godine.

Profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Zoran Dragišić kazao je za Pobjedu da je „jasno da Crna Gora ima problem ruskog uticaja“, te da se u njoj vodi kampanja protiv ulaska u Alijansu.

"U Crnoj Gori se vodi kampanja protiv učlanjenja u NATO, i u tome svakako treba tražiti i prste ruske službe, ali to ne mora nužno biti problem na putu Crne Gore u Alijansu. Rusija veoma aktivno i subverzivno vrši pritisak prema Crnoj Gori i u tom smislu moguće je da iz tih krugova, koji u Crnoj Gori rade za ruske interese, potiču takve informacije", kazao je Dragišić, koji je jedan od vodećih bezbjednosnih stručnjaka u regionu i nekadašnji kandidat za šefa BIA.

On, međutim, smatra da se „bez ozbiljne, duboke analize i istrage ne može sa sigurnošcu reći o čemu se radi“.

"Agencija za nacionalnu bezbjednost mora prvo da provjeri autentičnost izvještaja, a ako su dokumenta autentična, mora se provjeriti da li su bezbjednosne procedure valjane, odnosno da li su negdje „probijene“. Ako su u redu, mora se pronaći ko je imao saznanja o tome što se dešavalo i pokrenuti protiv njega adekvatne postupke. Ukoliko, ipak, nijesu istiniti navodi u njima, treba pronaći ko to izmišlja i iz kojih razloga", kaže Dragišić.

Politički analitičar Dušan Janjić, takođe, smatra da „takve stvari ne mogu ugroziti evroatlantske integracije Crne Gore“.

"Glavni trend je da se Crna Gora približava NATO-u i da je to nezaustavljiv proces. Objavljivanje depeša samo govori ponekad o nekim lutanjima, ali to se ne može pretvoriti u konzistentnu kampanju zaustavljanja puta u NATO. Za to je kasno", istakao je Janjić.

Prema njegovim riječima, to će biti "kao u slučaju 'Vikiliksa', ispiranje jednog dijela prošlosti". Janjić smatra i da je riječ o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, jer ona ne želi, kako je ocijenio, da naša država, kao ni Srbija uđu u EU.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније