Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 05. 2015. 08:04 >> 07:57
6

ALFANDARI OCIJENIO

Jevreji u CG dobro prihvaćeni

U Crnoj Gori nema etničkih problema, to odgovorno tvrdim. Živim u multietničkom Baru i većina mojih prijatelja su Muslimani. Jevreji su ovdje potpuno prihvaćeni, nijesu trpljen, kazao je predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari.

 

On u razgovoru za Pobjedu navodi da je u jednoj susjednoj državi do prije dvije godine konstantno uništavano jevrejsko groblje.

"U Crnoj Gori imate Kotor u kojem opština decenijama čuva i uređuje jevrejsko groblje u starom gradu. To je odnos prema nama u Crnoj Gori", rekao je Alfandari.

Upozorava da ksenofobija i dalje vlada evropskim kontinentom.

Govoreći o poziciji Jevreja u Crnoj Gori, on kaže da ta zajednica nema problema u našoj zemlji.

"Ovdje živi 500 Jevreja lijepim životom. Jevrejima nije nikada bilo lako na Balkanu, ali ovdje mirno živimo. Balkan je odvajkada bio mjesto gdje nijesu voljeli Jevreje. Pogotovo je to bio poslije 1919. godine, a da ne govorimo o Titovoj Jugoslaviji gdje su to radili mnogo perfidnije i mnogo žešće. U Kraljevini Jugoslaviji antisemitizam nije bio narodni, već državni projekat", rekao je on.

Komentarišući situaciju na Balkanu Alfandari je naglasio da su Njemci izmislili jedan termin za Balkan prije 150 godina bure baruta. 

„Ne zato što je tada Balkan bio bure baruta, nego zato što je trebalo da bude bure baruta. I to je ostalo do danas. Kao što znate većina ratova do devedesetih svi masakri, holokausti su se odrađivali na teritoriji stare Evrope. Na tlu civilizovane Evrope, a ne na prostoru Balkana. I njima odgovara da Balkan, koji je tu na jugu, bude bure baruta. Mentalitet stanovnika Balkana doprinosi tome da se taj naziv i opravda“, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније