Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 09. 2015. 10:15 >> 10:03
6

ZBOG IZBJEGLIČKE RUTE

Cerar:Moguće zaoštravanje odnosa u regiji

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da bi sporovi država oko rute kojom prolaze izbjeglice mogli zaoštriti prilike na zapadnom Balkanu i široj regiji, prenose agencije.

 

 

 

Cerar je rekao da je predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera izvijestio o potencijalnom uticaju izbjegličke krize na širu regiju i da ga je upozorio da treba učiniti sve da ne dođe do većih napetosti između Hrvatske i Srbije.

On je rekao da je u raspravi na samitu EU u Briselu posebno istakao da regiji Zapadnog Balkana treba da bude usmjerena velika pažnja, jer kroz te zemlje prolaze izbjeglice koje žele u Njemačku i druge evropske države.

"Znamo da Balkan trenutno nije dovoljno stabilan da bi izdržao takve situacije. Zato je jako važno da se posebna pažnja posveti Balkanu i široj regiji, da im se pomogne, pa i finansijski", rekao je Cerar poslije završetka vanrednog samita Evropske unije u Briselu.

On je rekao da Slovenija želi da djeluje kao medijator u tim mogućim sporovima, ali da je i sama opterećena izbjegličkim talasom koji je dijelom preko njene šengenske granice s Hrvatskom prešao prema Austriji i Njemačkoj.

Slovenački premijer ocijenio je da idućih dana čelnici zemalja EU i Evropska komisija treba da pokušaju da nađu konkretna rješenja za sadašnju izbjegličku krizu.

On je dodao da to znači da napori za kontrolu migracija moraju biti usmjereni na zemlje iz kojih oni dolaze, na razgovor sa Turskom i susjedima Sirije, kao i bolju kontrolu spoljnih granica EU.

Prema njegovim riječima potrebno je uspostaviti i "vruće tačke" na kojima će se izbjeglice zadržavati na putu do njihovih konačnih destinacija, kako bi se registrovali i prijavili, što će biti definisano do decembra.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније