Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 10. 2015. 09:57 >> 09:46

TEŠKA SITUACIJA

U Hrvatsku ušlo 280 000 izbjeglica

U Hrvatsku je u četvrtak do 21.00 sat ušlo 5.847 izbjeglica, a od početka izbjegličke krize, 16. septembra ukupno 279.830 migranata, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske (MUP RH).

 

 

 

Trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu oko hiljadu osoba.

I dalje se u Hrvatskoj očekuje veliki pritisak migrantskog i izbjegličkog talasa iz Srbije, navode iz MUP-a RH.

HRT danas piše da na austrijskoj granici čekaju hiljade migranata koje Austrija ne može prihvatiti kao I da je  izbjeglički kamp u Šentilju prepun, a juče se dogodio sukob izbjeglica i policije.

Index.hr javlja da su tokom noći na petak u slovensku Dobovu stigla četiri voza s više od 4000 migranata dovezenih iz istočne Slavonije, a slovenački mediji počeli su otvorenije pisati o katastrofalnom stanju u takozvanim "prihvatnim centrima" u Dobovi i Brežicama koje se dodatno pogoršava usporavanjem primanja migranata u Austriju.

Na slovenačkom graničnom prelazu Šentilj jutros se nalazi skoro tri i po hiljade promrzlih i nervoznih izbjeglica i migranata jer ih austrijski bezbjednosni organi nijesu puštali dalje, javljaju slovenački mediji.

Nakon što su se u stranim, pa i u njemačkim medijima, pojavila svjedočenja o vrlo teškim i nehumanim prilikama i postupcima kojima su izloženi migranti u Brežicama i Dobovi, nakon pristizanja iz Hrvatske, o tome danas u reportažama svojih novinara koji su početkom sedmice bili sa izbjeglicama, policajcima, aktivistima i humanitarnim djelatnicima, pišu ljubljansko "Delo" i "Dnevnik", dva najveća slovenačka dnevna lista.

"Dobova je koncentracioni logor"

Neke od njihovih konstatacija su zajedničke: takozvana "registracija" izbjeglica koja se tumači poštovanjem šengenskih propisa nema smisla jer se ionako oslanja na podatke koje daju migranti jer nemaju dokumenata, a i zato jer se "registruje" samo dio pristiglih, a svi se ionako upućuju u izbjegličke centre i prema Austriji.

"Delov" novinar koji je posjetio izbjeglički centar u Dobovi, odnosno prostore nekadašnje tekstilne fabrike u koju se dovode hiljade umornih i prestrašenih ljudi, tvrdi da se u nekim aspektima moguće složiti s ocjenom jedne slovenačke aktivistkinje koja je premijeru Miri Ceraru Dobovu opisala kao "koncentracioni logor".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније