Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Agencije ]

30. 10. 2015. 11:10 >> 10:49

IZBJEGLIČKA KRIZA

Slovenija će pooštriti mjere granične kontrole

Vlada Slovenije predvidjela je mogućnost zaoštravanja mjera granične kontrole zbog priliva izbjeglica, što je spremna da primijeni ako bi se stanje sa talasom migranata pogoršalo, saopštila je ministarka unutrašnjih poslova te države Vesna Đerkeš Žnidar.

Ona nije precizirala o kakvim je tačno mjerama riječ, ali je pomenula tehničke prepreke i ogradu, prenose agencije.

"Dodatne restrikcije ostaju kao mogućnost i mogu u svakom trenutku biti aktivirane. Slovenija je spremna na sve moguće scenarije", kazala je Đerkeš Žnidar, prenosi Mina.

Ona se založila za jaču kontrolu izbjegličkog talasa u Grčkoj i Italiji, gdje bi, po njenoj ocjeni, bile potrebne jače snage Fronteksa.

Iako je u drugom izbjegličkom talasu u Sloveniju ušlo više od sto hiljada ljudi, brojke pokazuju da se situacija, ipak u odnosu na prošlu sedmicu pomalo smiruje.


Prazna četiri prihvatna centra

U Sloveniju je iz Hrvatske rano jutros stigao voz sa 1.040 migranata koji su smješteni u prijemni centar u Dobovi, gde sada boravi nešto više od 2.400 izbjeglica, saopštila je slovenačka policija, prenosi Beta.

Četvrti voz sa oko hiljadu izbjeglica, koje će biti upućene na Šentilj u kojem sada boravi oko 3.400 ljudi, stigao je Dobovu jutros oko 6.00.

U smještajnom centru u Gornjoj Radgoni je jutros bila 961 izbjeglica, u Lendavi 189 dok su prihvatni centri Petišovci, Dolgi vasi, Središče na Dravi i Gruškovje trenutno prazni, saopštila je policija.

Nakon što je juče naveče u stanicu Dobova došao voz sa hiljadu izbjeglica, oko jedan sat poslije pola noći došao još jedan sa nešto više od hiljadu ljudi.

Prvi su nakon postupka registracije autobusima prevezeni u smještajni centar u Vrhniki, a drugi vozom na Šentilj na austrijskoj granici.

Austrija zbog prevelikog broja izbjeglica protekle noći nije vršila njihov prijem, ali će nastaviti danas.

U Hrvatsku je juče do 21 sat ušlo 5.847 izbjeglica, a od početka izbjegličke krize, 16. septembra ukupno 279.830 migranata, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske (MUP RH).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније