Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 02. 2016. 14:16 >> 14:01

ZBOG RATNIH ZLOČINA

Glavašu ukinut poslanički imunitet

Nadležna komisija hrvatskog Sabora ukinula je danas poslanički imunitet Branimiru Glavašu zbog vođenja krivičnog postupka za ratne zločie nad srpskim civilima u Osijeku.

 

 

 

Ukidanje imuniteta zatražilo je Državno tužilaštvo Hrvatske zbog postupka koji se u Vrhovnom sudu vodi protiv Glavaša, jer mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu u slučajevima "Selotejp" i "Garaža", prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Mandatsko-imunitetske komisije Margareta Mađerić predložila je da bude odobreno Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu vođenje krivičnog postupka protiv Glavaša.

Ovo je peti put u posljednjih deset godina da se Glavašu ukida imunitet zbog sudskih postupaka za ratne zločine u Osijeku.

Ustavni sud Hrvatske početkom 2015. godine ukinuo je presudu kojom je Glavaš pravosnažno bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i naložio Vrhovnom sudu da ponovi sudski postupak.

Glavaš je u Saboru jedan od ukupno dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je bio i osnivač.

Na snazi je prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp".

Do odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, gdje je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo takođe ima uz hrvatsko.

On je prvostepeno osuđen za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalijepljenom preko usta. Neke od žrtava su, u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju sumpornu kiselinu iz akumulatora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније