Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

29. 05. 2016. 16:50 >> 16:34
6

NIKOLIĆ PORUČIO

Srbija neće u nijedan vojni savez

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija nema namjeru da pristupi bilo kom vojnom savezu, ali da će nastaviti da podržava mirovne operacije Ujedinjenih nacija (UN) i Evropske unije (EU).

"Srbija nema namjeru da pristupa bilo kom vojnom savezu, da sa bilo kojim vojnim savezom u svijetu ima zajedničke akcije. Srbija će i dalje nastaviti da podržava mirovne operacije UN-a i EU", kazao je Nikolić u Sarajevu na konferenciji za novinare poslije sastanka regionalnih lidera Procesa "Brdo-Brioni".

On je dodao da su lideri zemalja regiona pokazali razumijevanje za takav stav Srbije, a kako je ocijenio to što među zemljama regiona postoje razlike u pogledu članstva u NATO je stvar svake države ponaosob.

Nikolić je kazao da će Srbija nastaviti da učestvuje u Procesu "Brdo-Brioni", kao što i Vlada Srbije iskreno učestvuje u procesima koji su proistekli iz te inicijative.

"Uz sve problem koje Evropa ima, a koji su preneti na naše međusobne odnose, ove sastanke ne treba prekidati, na njima treba insistirati. Današnji skup doneo je novi kvalitet – otvoreno smo razgovarali o onome što nas pomalo dijeli, što nas pomalo svađa, što jedni drugima zamjeramo", rekao je on i dodao da Srbija iskreno želi da postane članica Evropske Unije (EU) i da ispunjava uslove koje se pred nju postavljaju.

Prema njegovim riječima, Srbija je zamerila Hrvatskoj što je odmah na prvom poglavlju iskazala želju da pokaže kako Srbija nije spremna da postane deo EU.

"Mislim da ćemo to otkloniti u direktnim razgovorima i unaprijed ćemo o tome razgovarati kako se ne bi stvarao utisak da države koje su posljednje ušle u EU žele i same da zaustave proces prošenja, mada se i kod samih osnivača EU pojavio zamor u proširenju", naveo je predsjednik Srbije.

Sumirajući sastanak regionalnih lidera Procesa "Brdo-Brioni", on je ocijenio da je to bila prilika za postizanje zajedničkog dogovora oko problema koji se tiču svih zemalja Balkana, dodajući da je lično insistirao da zemlje koje su u procesu pridruživanja EU zajednički iskazuju svoju želju da postanu članice EU i da zajedno djeluju na tom putu.

Nikolić je kazao da Srbija ima i poglavlje 35 (normalizacija odnosa sa Kosovom), koje je, kako je ocijenio, problem ne samo za nju već i za EU koja je to poglavlje osmislila.

Predsjednik Srbije izrazio je zadovoljstvo rezultatima sastanka regionalnih lidera zajedničkom usaglašenom izjavom, a kako je dodao Srbija će veoma rado učestvovati i na sljedećem sastanku regionalnih lidera Proces "Brdo-Brioni", koji će se održati sljedeće godine u Makedoniji.

U parlamentu Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak regionalnih lidera kojem su, osim članova Predsjedništva BiH, koji su organizator skupa, prisustvovali predsjednici Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Makedonije i Kosova.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније