Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: D.Ž.

14. 10. 2016. 17:19 >> 16:58
1

KONSTITUISAN 9. SAZIV

Božo Petrov predsjednik Sabora

Lider Mosta, Božo Petrov, izabran je danas za predsjednika Sabora, čime je konstituisan hrvatski parlament.

"Moja je misija i dužnost da Sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito", rekao je Petrov pošto je izabran na funkciju.

Za njegov izbor glasala su 132 poslanika, jedan je bio protiv, a 12 uzdržano. Sabor ima ukupno 151 poslanika.

Petrov (37) je izabran na funkciju pošto su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most postigli dogovor o formiranju vlasti, uz podršku osmoro predstavnika nacionalnih manjina.

Prema kompromisu, parlament će dvije godine voditi Petrov, a potom će tu funkciju prepustiti nekom iz HDZ-a.

Novoizabrani predsjednik Sabora Hrvatske rođen je 1979. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu školu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju. Diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Mostaru, a 2010. godine je specijalizirao psihijatriju.

Poslije kratke karijere u struci politički se angažovao i pobijedio na lokalnim izborima u Metkoviću 2013.

Nezavisna lista Most bila je najveće iznenađenje parlamentarnih izbora 2015. i bez njihovih 19 mandata nije bilo moguće formiranje vlasti.

Most je tada sklopio koaliciju s HDZ, a Petrov je bio potpredsjednik u Vladi Tihomira Oreškovića. Na vanrednim izborima 11. septembra, Most je osvojio 13 mandata.

Uoči konstituisanja novog saziva Sabora, Petrov je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade da bi mogao da bude izbaran za čelnika parlamenta.

Očekuje se da će nova vlada u parlamentu biti izglasana sredinom iduće sedmice. Mandatar za sastav vlade je lider HDZ-a Andrej Plenković.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније