Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

26. 10. 2016. 13:13 >> 12:51
10

PATRUŠEV U BEOGRADU

"Redovno da se čujemo sa Srbima"

Šef ruskih obavještajaca Nikolaj Patrušev predložio je danas u Beogradu da, naredne godine, bude potpisan memorandum o uzajamnom razumijevanju Savjeta bezbjednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, da bi se uspostavila redovna komunikacija bezbjednosnih službi dvije zemlje.

"Radi uvođenja reda u naše kontakte predlažem revitalizaciju rada na memorandumu o uzajamnom razumijevanju Savjeta bezbjednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", rekao je šef ruskih obavještajaca na početku sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Patrušev, koji je sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti, ocijenio je da takav dokument nema pravno obavezujući karakter niti status međunarodnog ugovora, ali "stvara neophodne formalne uslove za održavanje konsultacija na redovnoj osnovi o pitanjima od obostranog interesa".

Rusija takav dokument već ima s "najpovjerljivijim partnerima", rekao je Patrušev i dodao da bi sa Srbijom mogao da bude potpisan sljedeće godine.

"Nadam se da ćemo uspjeti da usaglasimo nacrt dokumenta i sa Srbijom preko diplomatskih kanala i da ga pripremimo za potpisivanje na nekom narednom sastanku, možda na marginama međunarodne konferencije sledeće godine", rekao je ruski zvaničnik.

Patrušev je izjavio da još ne zna kada i gdje će biti ta konferencija, ali da će uputiti Srbiji zvaničan poziv za učešće.

"Srbija je tradicionalni učesnik naših međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanja bezbjednosti", rekao je ruski zvaničnik.

Današnji sastanak srpskih i ruskih zvaničnika predstavlja mogućnost da se detaljno razmotre pitanja od obostranog interesa, rekao je Patrušev, ocijenivši da se od posljednjeg bilateralnog sastanka geopolitička situacija u svijetu promijenila, "uključujući dinamične promene na Balkanu".

Stefanović je rekao da će danas na sastanku upoznati ruske kolege o bezbjednosnoj situaciji u Srbiji, o izazovima s kojima se suočava, o situaciji u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma, migracija i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Ovo su oblasti u kojima postoji apsolutno jedinstvo u svim službama bezbjednosti Srbije. Svi u ministarstvu i službama bezbjednosti rade kao jedan da bi se spriječilo da Srbija i njeni građani budu meta terorista i kriminalaca", rekao je Stefanović.

Dodao je da je zadatak bolja saradnja s ruskim službama bezbjednosti, ocijenivši da već postoji dobra saradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom bezbjednosti, Nacionalnom gardom, ali da postoji mjesto za unaprjeđenje saradnje i razmjenu iskustva u tim oblastima.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније