Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Tanjug; Objavio: I. P. ]

09. 12. 2016. 19:35 >> 19:13

IZBORI U MAKEDONIJI

U ponoć počinje predizborna ćutnja

U Makedoniji se u nedjelju održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 1.784.416 građana, od kojih je 230.122 na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

 

Danas je posljednji dan kampanje za makedonske političke partije, a od ponoći na snagu stupa predizborna tišina.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najprije trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomjereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnijela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta. Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Makedonija je izbjegla međuetnički rat tokom krvavog raspada Jugoslavije, ali se našla u sukobu 2001. nakon pobune pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

U tim sukobima OVK sa makedonskim oružanim snagama poginulo je oko 200 ljudi.

Sukobi su okončani u avgustu 2001. godine potpisivanjem Ohridskog sporazuma, uz posredovanje međunarodne zajednice, a uslov je bio da pripadnici albanske manjine dobiju veća prava, uključujući podjelu vlasti i bolju zastupljenost u javnom sektoru, kao i da albanski jezik dobije status službenog.

Međuetnički problemi su smanjeni, ali je, na primjer, u maju prošle godine, 14 Albanca, koji su okvalifikovani kao teroristi i osam policajaca ubijeno u pucnjavi u Kumanovu, gradu na sjeveru Makedonije.

Motiv za ovaj sukob nikad nije otkriven, ali je opozicija optužila vlast da je umiješana u organizaciju ovog sukoba kako bi skrenula pažnju sa političke krize.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније