Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

15. 01. 2017. 13:45 >> 13:21
3

ČETVRT VIJEKA

Hrvatska: Godišnjica međunarodnog priznanja

Na današnji dan, 15. januar, prije 25 godina hrvatsku nezavisnost zajedno su priznale tadašnje članice Evropske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose sa Hrvatskom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković jutros je, povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, položio vijence na Oltar domovine na Medvedgradu kao i na groblju Mirogoj.

Hrvatski premijer je istakao "zahvalnost svima koji su dali život za nezavisnu i međunarodno priznatu Hrvatsku", kao i prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu "na vizionarskoj politici".

"Velika mi je čast bila danas položiti vijenac na Oltar domovine u spomen svih hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodu neovisne Hrvatske i međunarodno priznate Hrvatske. Hvala i vizionarskoj državničkoj politici prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u veoma nepovoljnim i komplikovanijm međunarodnim odnosima našao sa svojim saradnicima prije više od 25 godina pravi način da dođemo do međunarodog priznanja tadašnjih 12 članica Europske zajednice", izjavio je Plenković na Medvedgradu, prenosi HRT.

On je rekao i da činjenica da se upravo taj trenutak obilježava kao Dan međunarodog priznanja potvrđuje da je Hrvatska uvijek težila evropskim vrijednostima, standardima i onom dijelu svijeta i Evrope kojoj pripada.

U zagrebačkoj katedrali održana je misa zahvalnica koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Nakon toga na Trgu bana Jelačića počeo je svečani koncert 'Moja domovina' pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade i Grada Zagreba. Na hiljade građana okupilo se na glavnom zagrebačkom trgu, a među narod su pristigli i brojni političari, kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, te predsjednik Sabora Božo Petrov kako bi pozdravili prisutne. Čitav program koncerta do 14 sati direktno prenosila je Hrvatska radiotelevizija.

U dvorani Vatroslava Lisinskog večeras će se održati svečana akademija i koncert. Događaju će prisustvovati predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov koji će se obratiti prisutnima.

Hrvatska je 22. maja 1992. postala i članica Ujedinjenih nacija, a 1. jula 2013. i 28. članica EU.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније