Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug,I.Š. ]

18. 05. 2017. 08:56 >> 08:29
22

DEJTON KAO TERET

Izetbegović: Otcepljenje RS bi vodilo u rat

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da bi već i sam pokušaj odvajanja Republike Srpske od BiH vodio u sukob s nesagledivim posljedicama po Balkan.

 

 

 

 

 

On je dodao da je to "crvena crta" koju predsjednik RS Milorad Dodik nikako ne bi trebalo da pređe.

U intervjuu za regionalnu televiziju N1 Izetbegović je rekao da su "sukobi neizbježni" ako neko pokuša da iz BIH izdvoji mjesta kakvo je Srebrenica.

"Polako će krenuti incidenti i to je neumitno, a nakon toga i teški sukobi koji će uvući Balkan u krvavo kolo", rekao je Izetbegović o tome šta bi mogo da se desi.

Izetbegović je rekao da je zato "preko zajedničkih prijatelja" balkanskih državnika - predsjednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, tražio da kažu Dodiku da se ne upušta u avanturu kojom bi prešao "crvenu crtu".

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosu Hrvatske prema BiH, Izetbegović je rekao da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preuveličava opasnost od povratnika iz ratova u Siriji i Iraku.

S druge strane, Izetbegović je procijenio da postoji pritisak Hrvatske za afirmisanje koncepta "Herceg-Bosne" što je protumačio kao pokušaj da se neostvareni ratni cilj sprovede političkim sredstvima.

Hrvatska kao i Srbija, rekao je Izetbegović, isprobavaju koliko daleko mogu ići u odnosu prema BiH i time pokazuju nepoštovanje prema njoj.

"Valja nam se boriti za zaustavljanje tih i takvih tendencija i apetita. To su procesi", kazao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da ne očekuje da će međunarodna zajednica uskoro pokrenuti inicijativu za izmjenu Dejtonskog sporazuma iako smatra da je on teret koji izaziva krize.

"Kroz te krize mi ćemo sazreti i za jedno pet do deset godina napraviti normalnu državu", procijenio je Izetbegović.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније