Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ O.Z. ]

06. 07. 2017. 16:44 >> 16:20

SUSRET SA TRAMPOM

Kitarović: Cijenim stav SAD-a o granici

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je danas američkom predsjedniku Donaldu Trampu da Hrvatska cijeni američki stav da je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje.

Predsjednik SAD-a bio je u Varšavi počasni gost samita inicijative Tri mora - privrednog i infrastrukturnog povezivanja 12 zemalja srednje i istočne Evrope, gdje su mu domaćini bili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i poljski predsjednik Andžej Duda.

Predsjednica Hrvatske i američki predsjednik sastali su se na marginama samita i razgovarali o bilateralnim odnosima. Bilo je riječi, među ostalim, i o odbrambenoj saradnji, kao i o raznim ugovorima koji su u pripremi, poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovora o izručenju, kao i o podsticanju trgovine i ulaganja, prenosi HRT.

Takođe, Grabar-Kitarović i Tramp razgovarali su i o stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontrolirane migracije, te budućnosti Evropske unije nakon Bregzita.

Tramp je takođe pozvao Grabar-Kitarović da "učini sve što je u njenoj moći da se ubrza proces pomirenja na zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Iz hrvatskih izvora saznaje se da je hrvatska predsjednica rekla Trampu da cijeni američki stav da je pitanje granice između Hrvatske i Slovenije bilaterano pitanje, prenosi HRT.

Podsjetimo, Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne prihvata nedavnu odluku arbitražnog suda o razgraničenju između dvije države i umjesto toga predlaže da se Zagreb i Ljubljana bilateralno dogovore o rješenju spora koji njihove odnose opterećuje još od osamostaljenja 90-tih godina prošlog vijeka.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je dvoje čelnika raspravljalo o pitanjima od zajedničkog interesa i načinima da dodatno ojačaju "snažne američko-hrvatske odnose".

Tramp je u neformalnom susretu prije sastanka hrvatskj predsjednici i poljskom predsjedniku Andržeju Dudi rekao: "Obavili ste sjajan posao, imate punu podršku SAD-a".

Zbog Melanije, region važan za Trampa

"Inicijativa tri mora", koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska prošle godine, zamišljena je kao neformalna platforma za obezbjeđivanje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 država - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Američke Države i Kina.

Cilj današnjeg sastanka bio je snažnije povezivanje država s izlazom na Baltičko, Crno i Jadransko more.

"Podržavamo vaše napore da ostvarite bezbjednost i prosperitet. Ovaj region ja važan za mene jer, kao što znate, moja je supruga iz Slovenije. Vaše zemlje je ujedinila misao da će vaše zemlje prosperirati, ovdje smo kao bismo pokrenuli novu budućnost za energiju koja će donijeti prosperitet za sve naše građane. Ako su vam potrebni energenti, slobodno nas nazovite. Najbitnija je za to infrastruktura", rekao je Tramp na početku samita.

Poručio je da SAD neće koristiti energiju kao prisilu, da ne žele monopolistički položaj, nego da budu partner.

"Spremni smo da pomognemo oko svih energetskih projekata", poručio je Tramp.

Grabar-Kitarović istakla je potrebu da se "sruši zid između stare i nove Evrope, odnosno istočne i zapadne".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније