Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta, Objavila: R.P.

30. 08. 2018. 20:11 >> 19:58

REKOM

Provjeriti informaciju o masovnoj grobnici

Koalicija za REKOM pozvala je nadležne organe Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce, na 30 metara od puta Leskovac - Priština.

Mjesto za koje postoji sumnja da je masovna grobnica je na kilometer i po od administrativnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbjednosti prema Kosovu i na oko 300 metara udaljenosti od jedinica KFOR-a.

"Prema primljenim informacijama, sa porukom da je riječ "o doprinosu rješavanju sudbine nestalih", na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobilježenom mjestu pored puta Leskovac - Priština", navodi se u saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih.

U saopštenju se navodi da je na jednoj polomljnoj nozi ostala bijela patika marke "najk", da su nadjene dječje crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine.

"Policija je prekinula dalje iskopavanje. Jedan policajac je rovokopačem zatrpao dijelove tijela i nađene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim 'mercedesom', na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim načelnik Štaba 549. motorizovane brigade, Stojan Konjikovac, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i 'martinkama'", navodi se u saopštenju za javnost.

Koalicija za REKOM je navela da general Lazarević, koji je pred Haškim tribunalom osudjen za zločine protiv čovječnosti, zatim penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbjednosti 549. motorizovane brigadeMiljan Veličković raspolažu podacima o mjestu na Kosovu, odakle su tijela prebačena u Srbiju, i šta se dalje događalo sa tijelima, da li su premještena na drugo mjesto ili uništena.

Koalicija za REKOM pozvala je pojedince koji raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10.281 osobe, nestale u ratovima devedesetih na području nekadašnje SFRJ.

Koalicija za REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija koja od zemalja nasljednica nekadašnje Jugoslavije zahtjeva da oforme Regionalnu komisiju za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније