Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

20. 11. 2018. 10:06 >> 12:03
114

KOSOVO BEZ ČLANSTVA

Vučić: Sačuvali smo obraz i zemlju

Kosovo, nakon dva kruga glasanja, nije dobilo podršku za članstvo u Interpolu. Komentarišući takvu odluku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što je Srbija, bez mnogo novca i moći, uspjela da se izbori protiv najmoćnijih sila svijeta i pokaže koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost.

Na konferenciji za medijie, Vučić je rekao da je srpska strana bila umjereno optimistična i da se nadala dobrom rezultatu.

Srpski predsjednik smatra da je rezultat veoma dobar i da pokazuje da u prvom krugu Priština nije imala većinu glasova, a kamoli neophodnu dvotrećinsku većinu.

"To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju sa jedne strane, a sa druge ne smijemo da budemo euforični", kaže Vučić i napominje da je ovo "uspjeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne".

Ukazuje, međutim, da budućnost ne može da se zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

"Srbija mora da želi komrposmis i da razumije kakvi su odnosi u svijetu, koja mora da razmišlja o ekonomskom napretku i koja ne smije ovu priliku da iskoristi ni da ponižava, ni da nipodaštava prištinsku stranu ni na koji način", poručuje Vučić, prenio je RTS.

Napominje da je ponosan na borbu Srbije.

"Ponosan sam na borbu naše zemlje, što je jedna tako mala zemlja, bez mnogo novca i moći uspjela da se izbori protiv najmoćnijih sila svijeta i pokaže koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost", rekao je Vučić.

Navodi da je među udržanim zemljama bilo i najrazvijenijih zemalja koje su prvi put bile uzdržane.

Dačić: Velika pobjeda

"Jedna mala pobjeda za nas, na veliku silu smo se namjerili i mnoge velike sile su htjele da nas sklone, sruše, unize. Uspjeli smo da sačuvamo zemlju i obraz", poručio je Vučić, dodajući da bi sa Albancima trebalo da se napravi kompromis u budućnosti.

On je naglasio da sa 76 zemalja koje su u prvom krugu glasale za prijem Kosova u Interpol neće razvijati neprijateljstva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je odbijanje zahtjeva Kosova da se učlani u Interpol velika pobjeda Srbije i srpskog naroda i dokaz da se ništa ne može rješavati na silu i bez dogovora sa Beogradom. 

Dačić je pozvao prištinsko rukovodstvo da sada objasni svom narodu kako to ima 116 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i da li je on lagao kada je tvrdio da postoji veliki broj zemalja koji su u međuvremenu povukle priznanje. 

 

I srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocijenio je da je današnji rezultat glasanja velika pobjeda Srbije, što je objavio i na svom Tviter nalogu.

Protiv članstva 68 zemalja

Za prijem Kosova u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata. Poslije pauze za prijem te zemlje u Interpol je glasalo 68, protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata, navodi RTS.

Naime, drugom krugu glasanja je, prema navodima RTS-a, prethodila pauza koja je određena da bi delegacije navodno izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice prije drugog kruga glasanja.

Srpski ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsjedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

Stefanović je na početku oštro reagovao zbog, kako prenose beogradski mediji, kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava, i procedura Interpola, kao i politizacije ove policijske organizacije.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtjev za članstvo – 2010, 2015. i 2017. godine.

Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se nada pobjedi Srbije u Interpolu u slučaju Kosova, ali nije mogao da tvrdi da će odluka biti dobra za Srbiju jer su protiv njenog stava o članstvu Kosova u Interoplu "najveće svjetske sile".

Пратите нас на

Коментари114

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније