Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

27. 11. 2018. 08:00 >> 07:44
11

ROBA IZ SRBIJE I BIH

Pompeo pozvao kosovske vlasti da ukinu takse

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH, saopštio je Stejt department.

Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u ponedjeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

"On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbjegnu provokacije i da se smanje tenzije", navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar je rekao da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za "dalje integracije obje zemlje u zapadnu zajednicu država" i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obje stane da postignu trajno rješenje.

Pompeo je potvrdio američku podršku "suvjerenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu", piše u saopštenju.

Tači je poslije sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopštio je kabineta kosovskog predsjednika.

"SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN", rekao je Tači.

On je rekao da je podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

"Zajednički je zaključak da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom za svagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“, rekao je kosovski predsjednik.

Tači se zahvalio američkom državnom sekretaru za podršku administracije predsjednika Donalda Trampa i istorijsku podršku koju je narod Kosova dobio od američkog naroda.

Tači je rekao da se takođe razgovaralo i o novom mandatu kosovskih bezbjednosnih snaga, kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj perspektivi Kosova.

Tokom posjete SAD Tači će se susresti sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom, bivšim američkim predsjednikom Džordžom Bušom, kao i uticajnim kongresmenima i senatorima.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније