Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 12. 2018. 11:22 >> 14:28
59

ODLUKA PARLAMENTA

Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo vojsku

Kosovski parlament izglasao je set zakona koji omogućava transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku. U parlament je ušlo i nekoliko budućih vojnika. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je kazao da će Srbija zatražiti hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN. KFOR rasporedio oklopna vozila na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu.

 

Poslanici su izglasali Zakon o Bezbjednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova, kao i Zakon o službi u Bezbjednosnim snagama Kosova.

Kako je javio dopisnik RTS-a, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno. 

Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini, označavaju kao "dan D". Istovremeno, pripadnici KFOR-a raspoređeni su na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio, dok helikopteri NATO nadlijeću Prištinu.

Ova odluka, koja dolazi poslije godina pokušaja, podržana je od SAD i Njemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova.

Prištinski mediji pišu da su Srbi u "stanju uzbune" zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu, kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske. 

Predsjednik Srbije će biti u kopnenoj zoni bezbjednosti naredna 72 sata. U zgradi kosovske skupštine je jako obezbjeđenje, javlja RTS. 

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da bezbjednost države zavisi od kvaliteta bezbjednosti i mirovnih odnosa sa susjedima, kao i od snage i profesionalizma snaga bezbjednosti.

Poslanici "Srpske liste" nijesu prisustvovali sjednici.

Sjednici su prisustvovali premijer Kosova Ramuš Haradinaj i kosovski predsjednik Hašim Tači.

RTS javlja da se u okolini Gračanice okupljaju Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave usvajanje sete zakona koji omogućavaju formiranje kosovske vojske. Na putevima su pojačane kontrole policije.

Rakić: Napadnut mir, Srbi da ne nasijedaju na provokacije

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da su u Prištini formiranjem vosjke Kosova na najgrublji način napadnuti mir, bezbjednost i sigurnost, i pozvao Srbe da ne nasijedaju na provokacije, javlja agencija Beta.

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici kazao da je pogažena Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, kojom je jasno određeno da je Kfor jedina oružana formacija na prostoru Kosova i Metohije.

Pozvao je Srbe sa Kosova da bez obzira na to gdje žive ne nasijedaju na provokacije, jer je cilj da se održi mir.

"Nismo sami u ovome, država Srbija je uz nas i predsjednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti napade na Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakić i uputio poruku Prištini i međunarodnoj zajednici da Srbi neće nasijedati na provokacije i da će se boriti za mir, kao i da nijesu uplašeni i ostaće tu gdje jesu.

Prema njegovim riječima, odluka Prištine o formiranju vojske je neprihvatljiva i te snage nemaju šta da traže u srpskim sredinama, a posebno ne na sjeveru Kosova i Metohije.

Dačić: Tražimo hitnu sjednicu SB 

Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju vojske Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"To je najdirektnija prijetnja miru i stabilnosti u regionu i bezbjednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Ivica Dačić za Tanjug.

 

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније