Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

13. 07. 2021. 19:20 >> 19:21

KURTI

"Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da Kosovo može da nastavi da funkcioniše i bez priznanja Srbije i da Vlada koju on predvodi odbija da to priznanje dobije tako što će da ga "plati" teritorijom ili funkcionalnošću.

U intervjuu za sajt "European Western Balkans", Kurti je rekao da bi bilo dobro da Srbija prizna Kosovo.

"Naravno da bih više voleo da Srbija prizna Kosovo, ali ako to ne učini, moramo živjeti bez tog priznanja. Ne planiram da zamijenim nekadašnju kosovsku zavisnost od Srbije novom kosovskom zavisnošću srpskog priznanja naše nezavisne države", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo je 13 godina živjelo bez priznanja Srbije.

"Bilo bi lijepo da nas priznaju, ali nećemo to platiti ni teritorijom ni funkcionalnošću naše države. Kosovo je nezavisno. Priznalo ga je 26 od 30 zemalja NATO, 22 od 27 država članica EU", rekao je on.

Govoreći o odbijanju Kosova da bude dio regionalne mini-šengenske inicijative, Kurti je rekao da nema logike da se nastavi sa tom inicijativom kada je iz Berlinskog procesa proizašlo zajedničko regionalno tržište, a Srbija još nije priznala Kosovo.

Kurti je izjavio da je teško voditi dijalog sa Srbijom sve dok tamo nema distanciranja od režima bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

"Veoma je potrebno imati stvarno distanciranje, introspekciju, samokritiku da bismo u budućnosti dobili pravu orijentaciju i postigli pomirljiva rješenja. Ne vidim alternativu uzajamnom priznavanju", rekao je Kurti.

Upitan da li vidi neke velike promjene u američkom pristupu Kosovu i odnosima Srbije i Kosova od promjene administracije u Vašingtonu, Kurti je rekao da SAD zadržavaju svoj stav o nezavisnom Kosovu, bez obzira ko pobjedi na tamošnjim izborima.

"Ali opet, postoje neke razlike. Predsjednik Džozef Bajden želi da ojača transatlantske odnose - SAD i Evrope. On je socijaldemokrata i takođe ima politiku zasnovanu na vrijednostima, gdje iz dijaloga želi da ima transformativni rezultat, a ne transakcioni pristup", rekao je Kurti.

Govoreći o dokumentima koje su septembra 2020. u Vašingtonu potpisali bivši premijer Kosova Abdulah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Kurti je rekao da ih neće u cijelini "ignorisati", ali da su neke tačke "problematične".

"Nijesam rekao da ću ono što je potpisano u Vašingtonu jednostavno baciti - to nikada. Posljednja tačka koja je bila priznanje Kosova od strane Izraela, je sprovedena i to je najvredniji dio" tog dokumenta, rekao je Kurti.

Dodao je, da u principu ne želi da negira dokument koji je potpisao Hoti, ali istovremeno mora biti oprezan, jer postoje neke tačke koje su problematične sa stanovišta Ustava Kosova, a prethodni premijer ih je ipak potpisao kao obavezu.

Kao nesaglasnu Ustavu, Kurti je pomenuo obavezu da Kosovo neće lobirati za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније