Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Beta ]

08. 06. 2022. 22:19 >> 22:17
1

ODLUKA SUDA U SKOPLJU

Bivši premijer Gruevski osuđen na još šest godina

Sud u Skoplju proglasio je danas krivim bivšeg premijera i lidera VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog i generalnog sekretara u njegovoj vladi Kirila Božinovskog u slučaju "Talir 2" i naložio konfiskaciju sedmospratnog partijskog sjedišta VMRO DPMNE.

Nikola Gruevski je u tom sudskom postupku u odsustvu prvostepeno osuđen na šest godina zatvora, a Božinovski na uslovnu kaznu od dvije godine zatvora. Pored konfiskacije takozvane "Bijele palate" u najužem centru Skoplja, sud je, kako su prenijeli lokalni mediji, presudio i konfiskaciju tridesetak partijskih štabova u unutrašnjosti.

Prema presudi, Gruevski i Božinovski su proglašeni krivima, jer su nezakonito, zloupotrebom položaja za svoju tadašnju stranku VMRO-DPMNE, stekli novu zgradu vrijednu sedam miliona eura i još dva miliona eura, kojima su kupili dodatne nekretnine.

U slučaju "Talir 2", za koji je optužnica podignuta u julu 2017, Gruevskom i Božinovskom je suđeno da su zloupotrebom službenog položaja omogućili firmi "Beton" iz Skoplja da izgradi sjedište VMRO-DPMNE, iako je imala dogovore o javnim nabavkama sa državnim organima, što je suprotno zakonima o političkim strankama, o finansiranju političkih partija i o obligacionim odnosima.

Sudija Danijela Aleksovska Stojanovska je prilokom izricanja presude istakla da je tržišna vrijednost zemljišta koje je stranka dala na raspolaganje skopskoj kompaniji Beton, koja je zauzvrat morala da izgradi dvije zgrade, hotel i sjedište stranke, vrijedno 800.000 eura, a da su zauzvrat dobili objekat vrijedan sedam miliona eura.

"Okrivljeni Kiril Božinovski i Nikola Gruevski zajedno su u periodu od 2012. do 2016. godine, koristeći određene prilike, zloupotrijebili položaj i nezakonito finansirali stranku VMRO-DPMNE i objekat sa ugovorom o izgradnji sa Betonom, čime su nezakonito stekli imovinu i značajnu protivpravnu imovinu korist za partiju", rekla je je sudijka.

Ona je navela da je iz dokaza očigledno da je prvooptuženi Gruevski koristio stanje zavisnosti pravnog lica Beton koji je imalo prema tada vladajućoj političkoj partiji VMRO DPMNE jer je ukupno 75 odsto prihoda Betona dolazilo od usluga koje je pružao državi i opštinama dobijanjem tendera.

Koristeći tu sitaciju, prema riječima Stojanovske, Gruevski je zaključio ugovor o izgradnji nove partijske centrale ne vodeći računa o cijeni izgradnje partijskog sjedišta u centru Skoplja. Sudijka je objasnila da je iz dokaza jasno da "Beton" nije imao nikakav finansijski interes, niti finansijsku korist od ugovora, jer je stavljen u neravnopravan položaj, kao i da hotel koji je trebalo da se gradi još nije gotov.

Presuda u slučaju "Talir 2" je peta zatvorksa presuda Gruevskom koji je krajem 2018, da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne za nezakonitu kopovinu službenog blindiranog "mercedesa", pobjegao u Mađarsku, gdje je dobio politički azil.

Protiv bivšeg premijera i nekadašnjeg neupitnog lidera VMRO DPMNE, u Skoplju se vodi još nekoliko postupaka, uključujući izborne neregularnosti u slušaju nazvanom "Titanik" i malverzacije prilikom izgradne autoputeva, a osumnjičen je i da je organizovao nasilje nad poltičkim protivnicima u parlamentu Sjeverne Makedonije 27. aprila 2017. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније