Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 01. 2014. 09:33 >> 10:00
2

UBISTVO ĆURUVIJE

Radonjić i Romić saslušavani devet sati

Saslušanje Milana Radonjića i Ratka Romića, osumnjičenih za učešće u ubistvu novinara i vlasnika lista "Telegraf" Slavka Ćuruvije, završeno je noćas dva sata poslije ponoći, a danas bi trebalo da bude donijeta odluka o prijedlogu da im se odredi pritvor.

Saslušanje je trajalo gotovo devet sati i bilo je korektno, izjavila je Tanjugu branilac obojice osumnjičenih Zora Dobričanin Nikodinović. Danas će biti održana sjednica u vezi sa prijedlogom tužilaštva za organizovani kriminal da im se odredi pritvor, dodala je ona.

Kako je juče saopštio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, za ubistvo Ćuruvije 1999. godine osumnjičen je i tadašnji šef DB-a Radomir Marković, koji je u zatvoru u Požarevcu, kao i pripadnik posebne službe obezbjedjenja u DB-u Miroslav Kurak, nedostupan pravosudnim organima i za kojim će biti raspisana medjunarodna potjernica.

Ključni svjedok u ovoj istrazi je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbjednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek prošle sedmice i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvjetljavanje tog slučaja.

Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva. O povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazaće istraga, rekao je Radisavljević na konferenciji za novinare.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vrijeme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živio.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „ovjerile“ i jednim pucnjem u glavu. Sa njim je tada bila njegova nevjenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je u to vrijeme bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osudjen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osudjeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo sudjenje. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније