Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ RSE ]

12. 12. 2022. 18:20 >> 18:17

KUPA I DALjE PRIJETI

U poplavama u Hrvatskoj rijeka Una se smiruje

Iako vodostaj Une pada, i dalje su u Hrvatskoj Kostajnici na snazi izvanredne mjere, a vodni val Kupe, nakon što je prošao Karlovac, očekuje se u petrinjskom kraju, gdje se još sanira posljedice potresa pred dvije godine.

U više djelova Hrvatske zbog nabujalih rijeka zatvorene su neke lokalne prometnice, a vatrogasci ispumpavaju poplavljene podrume.

Na petrinjskom području oko 800 ljudi izgrađuje i ojačava nasipe uz Kupu, nakon što je vodni val prošao Karlovac bez nekih ozbiljnijih šteta. Ocjenuje se da kuće neće biti ugrožene.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je takođe na terenu, kazao je novinarima kako se vrhunac vodnog vala očekuje u ponedjeljak uveče i do utorka ujutru.

"Situacija se mora držati pod kontrolom jer je dio nasipa oštećen potresom. Zatvaramo i dodatno ojačavamo ta mjesta, tih 200 do 300 metara, jer ipak je riječ o privremenim nasipima. Osim toga, zajedno sa pripadnicima Hrvatske vojske dodatno dograđujemo jednu novu liniju obrane u duljini od 400 metara, ako prognoze ne budu vjerodostojne, pa ipak budu viši vodostaji", kaže Đuroković.

U Hrvatskoj Kostajnici smirenje

U Hrvatskoj Kostajnici, osamdesetak kilometara zračnom linijom južno od Zagreba, a situacija se smiruje, nakon što je vodostaj Une počeo padati. Sanirano je desetak poplavljenih objekata, a motorne pumpe ispumpavaju u Unu vodu sa glavne gradske ulice.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan koji je takođe na terenu kaže da će ekipe biti na terenu još nekoliko narednih dana, dok se rijeka ne vrati u svoje korito, piše RSE.

"Sada je na terenu nekih pedesetak, ali sada se sve lagano povlači", navodi gradonačelnik i kaže kako više nijedan podrum nije pod vodom, jer su uspjeli sve ispumpati.

"Tri okolna mjesta – Kuljani, Unčani i Struga Banska su zbog nabujale Une izolovane, a i tamo su, kao i u samom gradu Hrvatskoj Kostajnici, zbog povišenog vodostaja zamućeni bunari. Njima je čamcima i jet-skijem upućena pomoć i pitka voda", kazao je Bišćan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније