Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

О.З.  [ Beta ]

14. 12. 2022. 22:27 >> 22:26
5

ESKOBAR SAOPŠTIO

"Ima napretka i razloga za optimizam u pregovorima Beograda i Prištine"

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je večeras da ima napretka u pregovorima Beograda i Prištine i razloga za optimizam.

Posle današnjeg trilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, u jeku krize na sjeveru Kosova, Eskobar je televeziji N1 rekao da "postoje elementi za optimizam" i da treba naći "rješenje za čitav region, a ne samo za Srbiju i Kosovo".

"Želim da kažem da nam je potrebno ne samo rješenje ove sadašnje krize, treba nam održivo rješenje u kontekstu regionalne situacije. Želimo da ovu krizu pretvorimo u priliku ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za cio region", kazao je Eskobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Povodom najave Srbije da će zatražiti povratak 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga na Kosovo, Eskobar je ponovio stav koji je juče iznio, da SAD "kategorički odbacuju" takvu mogućnost.

"Ne treba da militarizujemo ovu krizu. Ovo nije trenutak da se koristi vojska, ovo je trenutak da se koristi diplomatija, dijalog i kompromis, kao i mašta, da zamislimo šta donosi budućnost regiona", naveo je Eskobar.

Dodao je da njegova jučerašnja izjava da "Kosovo ima bezbjednosne garancije SAD" nije prijetnja Srbiji, već da te garancije "važe i za Srbe u Sjevernoj Mitrovici".

"Nećemo dozvoliti da neko sa Kosova ugrozi Srbiju, i nećemo da prijeti bezbjednosti i stabilnosti na sjeveru Kosova", rekao je Eskobar televiziji N1.

Gostujući na RTS, Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) pravna obaveza dogovorena između Srbije, Kosova i EU, da "niko ne može jednostrano da se povuče iz toga" i dodao da će "biti formirana".

On je kazao da je zabrinutost kosovskih Srba, sa kojima se sastao tokom ovonedjeljne posjete Kosovu, "legitimna i u mnogim slučajevima opravdana" i dodao da se oni "osjećaju izolovano".

"Apsolutno pritiskamo Prištinu po tom pitanju. To je još jedan razlog zašto vjerujem da je ZSO dobra ne samo u kontekstu bilateralnih odnosa, nego i odnosa etničkih Srba i etničkih Albanaca na Kosovu", dodao je.

Eskobar je za RTS rekao i da SAD "ne preuzimaju vodeću ulogu" u pregovorima Srbije i Kosova jer su oni "većinom tehnički i potrebni su za pridruživanje EU", ali je dodao da "preuzimaju inicijativu u primeni pitanja kao što su ZSO i dogovor o slobodnoj trgovini".

"Mi smo aktivan partner, ali dugoročno rješenje je šira evropska integracija za cio region. Ja ne tražim rješenje za političare koji su dio pregovora, već za mlade ljude koji svakog dana napuštaju region, njima je to rješenje hitno potrebno", kazao je Eskobar.

Eskobar je televiziji N1 rekao da SAD očekuju da barikade, koje su lokalni Srbi postavili na putevima na sjeveru Kosova, "treba da uklone oni koji su ih postavili".

"Mi želimo da radimo sa srpskom zajednicom na sjeveru Kosova, kako bismo ispunili njihove zahtjeve. Postoji način da se ide naprijed, kao što postoji razlog zašto su stavili barikade i zašto će ih ukloniti. Takođe, Srbi bi trebalo da se vrate u zajedničke institucije, jer su tamo potrebni. Mislim da će se u bliskoj budućnosti to i desiti", kazao je Eskobar.

Naveo je da nije postavljen nikakav rok za uklanjanje barikada i povratak Srba u kosovske institucije, ali je dodao da očekuje da se to desi "u bliskoj budućnosti, odnosno za nekoliko dana".

Američki diplomata je rekao i da vidi "zajedničku ekonomsku budućnost" Srbije i Kosova u EU, koja će omogućiti mladima, građanima da ostanu u svojim zemljama.

"Ako razmislite o onome što se dešava danas, mislim na Berlinski proces, Otvoreni Balkan i sve regionalne mogućnosti, to će riješiti ovu krizu i to će stvoriti veće prilike za region. Bolja će vam biti budućnost u integracijama, nego kroz razdvajanje. Zahvaljujući prilikama koje pruža zajedničko tržište, postaćete najbrže rastući region u Evropi", kazao je Eskobar.

On je rekao i da je upoznat sa problemima sa kojima se suočavaju profesionalni novinari u Srbiji i dodao da su "napadi na novinare i prijetnje novinarima neprihvatljivi u bilo kojoj demokratiji".

"Ako neka zemlja želi da pokaže svoj demokratski potencijal i svoje vrijednosti, mora da štiti novinare", naveo je Eskobar.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније