Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 02. 2014. 12:24 >> 12:25
1

ISTRAGA ZAVRŠENA

Uskoro tačka na "slučaj "Trajkovski"?

Glavni istražitelj međunarodnog tima i predsjednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaj i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić potvrdio je za agenciju Anadolija da je završena nova istraga o padu aviona Vlade Makedonije koja se dogodila prije nepunih deset godina, 26. februara 2004. godine, na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade.

No, Komisija zadužena za obnovljenu istragu avionske nesreće neće predstaviti svoje nalaze na 10. godišnjicu pogibije Trajkovskog u Skoplju kako je to bilo ranije najavljeno, već u martu ili aprilu ove godine.

"Istraga je generalno završena. Ostala su još dva-tri sitna detalja da dobijemo, i to je to. Riječ je o dokumentima službi. Sad je ostalo da to pripremamo, da damo mišljenja koja moramo poslati i da ga objavimo. Nalaz neće biti objavljen do 10. godišnjice tragedije, vjerovatno ćemo to objaviti u martu ili aprilu ove godine'', kazao je Kulić.

Rezultati istrage će, kakao je kazao, najprije biti dostavljeni tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Nalaz će prvo ići državnom tužiocu Tužilaštva BiH, takva je procedura. On će odlučivati da li, po njegovom mišljenju, ima elemenata za neka krivična djela. To je dalje njegova stvar i njegova odluka. Naše je da ispričamo kako je to bilo. On će da cijeni da šta je bilo, a u saradnji sa kolegom tužiocem iz Makedonije. Sa njim će da usaglašava, analizira itd", kazao je on.

Nije mogao reći da li istraga ide u pravcu da je na Trajkovskog izvršen atentat, kako godinama tvrdi advokat dijela stradalih u nesreći Ignat Pančevski, ali je naglasio da će nova istraga staviti tačku na slučaj.

"Apsolutno. Biće definitivno stavljena tačka na cijeli slučaj. Sve je razjašnjeno. Ne može više biti pitanja oko toga", kazao je Kulić za AA.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena u januaru 2013. godine na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo". No, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније