Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ N1 ]

22. 04. 2023. 22:00 >> 22:00

SJEĆANjE NA 16 POGINULIH

Nakon ponoći pomen za stradale u RTS-u 1999. godine

Prije 24 godine, u noći između 22. i 23. aprila, NATO je bombardovao zgradu RTS-a u kojoj je stradalo šesnaestoro zaposlenih. I noćas u 2 sata i 6 minuta biće održan pomen poginulim kolegama ispred spomenika "Zašto", javio je RTS.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vijesti u 2 sata i 6 minuta iza ponoći 23. aprila 1999. godine, kada je bomba iz NATO bombardera pogodila master. Stradalo je 16 radnika RTS-a.

Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj, navodi RTS. Tako je NATO pravdao svoje bombardovanje srpske državne televizije.

U večernjoj smjeni bilo je više od sto ljudi. Brat ubijenog kolege Siniša Medića podsjeća za što je važno čuvati sećanje na taj tragični događaj.

"Noćas u 2 sata i 6 minuta odaćemo pomen našim žrtvama, našim ubijenim rođacima, kolegama i prijateljima koji su stradali u ovoj zgradi iza mene zbog zločinačkog NATO bombardovanja naše zgrade. Oni nisu ništa drugo učinili, samo su obavljali svoj svakodnevni posao. Nisu se miješali u uređivačku politiku kuće, ali eto ipak su platili najvišu moguću cijenu za to – platili su svojim životom", poručuje Miroslav Medić.

Sećanje na stradale biće obilježeno, kao i svake godine, Internacionalnim turnirom u malom fudbalu "Igrajmo za 16". Učestvovaće i djeca sa Kosova koja će sjutra odigrati utakmicu sa vršnjacima. Oni su bili i gosti RTS-a. Ispred spomenika "Zašto" tokom prepodneva položili su 54 ruže odajući počast stradalim radnicima RTS-a i saznali šta se tu desilo prije 24 godine.

U spomen stradalim radnicima RTS-a izveden je padobranski skok, sa zastavom koja je nosila likove ubijenih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније