Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 02. 2014. 11:12 >> 11:13
2

NATO DIPLOMATE

Priča o vojsci Kosova predizborna retorika

U NATO-u nemaju zvaničnog komentara u vezi sa najavom formiranja kosovskih oružanih snaga, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

 

Diplomate NATO saveza kažu, međutim, da su najave formiranja nekakve vojske Kosova predizborna retorika za unutrašnji marketing i nadaju se da će se kosovski zvaničnici pridržavati obećanja da neće činiti nijedan korak oko bezbjednosnih snaga bez konsultacija sa Alijansom.

Istovremeno, nekoliko država razmišlja kako da unaprijedi bezbjednosne snage Kosova (BSK) i kažu da predizborna retorika na Kosovu može da unazadi ove pokušaje, navodi list. 

Diplomate priznaju da kad god se razgovara o bezbjednosnim snagama Kosova nekoliko zemalja koje nijesu priznale nezavisnost Kosova, posebno Španija, čine velike prepreke oko planova za angažovanje NATO u povećanju saradnje sa BSK. 

Trenutno nekoliko zemalja ima ideju da BSK budu postepeno pozivane na međunarodne susrete o temama bezbjednosti, ali nijesu sigurne kako će se to prihvatiti od strane Savjeta NATO. 

"Sva unapređenja i uspjesi koje smo postigli do sada bili su mogući samo zato što smo ubijedili države članice da je riječ o radu u okviru mandata NATO-a, a ne zbog nekog drugog djelovanja na formiranju nekakve vojske na teritoriji Kosova. Tako smo uspjeli da potvrdimo da su BSK podigle sve operativne kapacitete. Svesni smo da sada treba unaprijediti taj proces, ali to treba da činimo sa velikom pažnjom", kazao je za "Kohu" jedan diplomata države članice. 

On je upozorio da ima bojazni da Španija ili neka druga država mogu zloupotrijebiti predizbornu retoriku na Kosovu kako bi spriječili angažovanje NATO za pomoć BSK, navodi "Koha".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније