Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

28. 06. 2023. 09:08 >> 09:16
8

STIGAO I PATRIJARH

Proslava Vidovdana u Gračanici, Srbi ne odustaju od tradicije i identiteta

Srbi na Kosovu ne odustaju od obilježavanja Vidovdana, poručujući time da ne odustaju od svoje tradicije i svog identiteta, prenosi RTS. Uprkos novoj krizi koja je zahvatila sjeverne djelove Kosova, centralni događaj obilježavanja Vidovdana organizuje se u Gračanici u srednjovjekovnom manastiru.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je sinoć u Gračanicu na ovogodišnje obilježavanje Vidovdana.

Uz zvuke zvona, patrijarha Porfirije dočekuje episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

Patrijarh će služiti svetu arhijerejsku liturgiju, a potom i parastos palim srpskim junacima.

Dan uoči Vidovdana, Srbi na Kosovu organizovali su dva protestna skupa – u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i Gračanici.

U usvojenoj deklaraciji poručili su da su Srbi od Štrpca do Leposavića više od dvije decenije, a posebno u proteklih nekoliko mjeseci, suočeni sa nezapamćenim nasiljem.

Ukazano je da je od početka godine šestoro Srba, među kojima je i dvoje djece, ranjeno iz vatrenog oružja. U deklaraciji se navodi da su Srbi bolje sjutra utkali u Zajednicu srpskih opština na koju deset godina čekaju, čekajući istovremeno na pravo na život dostojan čoveka, na ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Poručili su da žele da žive u miru sa svojim komšijama Albancima i da zahtijevaju pravo na život i budućnost, da neće pristati da im niko to pravo uskrati.

Evropska komisija će ove nedelje formalno predložiti listu mjera protiv vlasti u Prištini zbog nepoštovanja zahtjeva za deeskalaciju na sjeveru Kosova, izjavio je u Briselu predstavnik Evropske komisije Jan Gert Kopman.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније