Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Kossev ]

10. 09. 2023. 21:38 >> 21:38

UPOZORENjE EU

U čipsu proizvedenom na Kosovu pronađene kancerogene materije

U proizvodu sa Kosova Vipa čips nalaze se kancerogene hemikalije akrilamida, upozorio je u junu brzi sistem Evropske unije Agenciju za hranu i veterinu u Sloveniji.

Kako prenosi Portal Kossev, pošiljka je sa Kosova poslata na italijansko tržište, ali su tokom tranzitne rute u Sloveniji uzeti neki uzorci za analizu.

Rezultati su pokazali da je količina akrilamida tri puta veća od dozvoljene i da se smatra opasnim za potrošnju.

„Izvozimo u mnoge zemlje Evrope, ali smo u ovom trenutku dobili informaciju od našeg distributera u Italiji da je nakon analize jedan naš proizvod izašao sa većim vrijednostima nego što je dozvoljeno kod akrilamida“, rekao je menadžer kvaliteta u firmi „Pestova“ Agran Haljimi.

Akrilamidi su hemikalije koje nastaju kada se određeni prehrambeni proizvodi peku na visokim temperaturama.

„Akrilamid je hemijska komponenta, koja nastaje kada se aminokiselina aspartin koja se nalazi u raznim namirnicama, na primjer u krompiru, u kontaktu sa njihovim šećerima, stvara na visokim temperaturama tokom pripreme namirnica, odnosno tokom prženja, na primjer, akrilamidi se stvaraju, tako nastaju“, rekao je doktor specijalista humane ekologije u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Ergil Binče.

Njegova količina iznad dozvoljenog nivoa podstiče razvoj kancera kod ljudi.

„Pokazano je da je štetan za ljudski nervni sistem, štetan za reproduktivne organe, posebno kod muškaraca. Ali, to jest, postoje i druge štete koje može učiniti. U stvari, to pomaže okolnostima za stvaranje raka“, rekao je Binče.

Za to ih je italijanska vlast, na osnovu rezultata slovenačkih vlasti, obje zemlje koje su dio Evropske unije, povukla sa tržišta i uništila.

„Po dobijanju informacija od Evropske unije, jer je sistem Evropske unije za sve zemlje Evropske unije, identifikovala ga je Slovenija, a onda proizvod, koji je bio iz rane serije, taj proizvod se nije vratio na Kosovo, već je identifikovan i uništen“, rekao je glavni sanitarni inspektor Ibrahim Teršnjaku.

Glavni sanitarni inspektor ne zna kolika je količina domaće proizvodnje koju su uništile italijanske vlasti.

Iz kompanije „Pestova“ se navodi da je količina oko 200 pakovanja od devet čipsa, što ukupno iznosi 1.800 kesa čipsa.

„Količina koja je otišla u Italiju, ako ne griješim, bila je negdje oko 200 paketa, a sa italijanskog tržišta su odmah povučeni sa tržišta i kao takvi na osnovu propisa italijanske države, takav proizvod je uništen“, rekao je Haljimi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније