Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

15. 09. 2023. 17:06 >> 17:12

BIVŠI PREMIJER KOSOVA

Haradinaj traži ostavku Kurtija

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je ostavku premijera Kosova Aljbina Kurtija posle "neuspjeha“ na sastanku u četvrtak u Briselu sa posrednicima EU i predsjednikom Srbije.

"Situacija nastala nakon jučerašnjeg neuspjeha u Briselu, sa tendencijom produbljivanja krize, sa ozbiljnim posljedicama po narod Kosova, zahteva hitno razmatranje djelovanja Kurtija i njegove vlade“, kazao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, premijer mora da podnese ostavku i vrati mandat narodu, „čak iako misli da je na pravom putu“.

„Kurti je dužan da pita narod šta misli o njegovim postupcima. U demokratiji su izbori najbolji odgovor“, kazao je Haradinaj.

Lider opozicone ABK je dodao da će Kurti, ako ne podnese ostavku, onda biti razriješen putem predloga za izglasavanje nepovjerenja.

„U slučaju izostanka Kurtijeve reakcije, ostaje odgovornost nas ostalih da se ujedinimo i hitno djelujemo kako bismo zemlju poslali na izbore, smanjujući Kurtija putem izglasavanja nepovjerenja“, rekao je Haradinaj.

U Briselu je juče održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Kosovo-Srbija poosle kojeg je visoki predstavnik EU Žozef Borel rekao da Kurti nije prihvatio da počne proces osnivanja Zajednice srpskih opština insistirajući na formalnosti „de fakto“ priznanja kao prvom koraku.

Prema riječima Borela, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prihvatio kompromis koji je predstavila EU, iako je na početku otišao u Brisel sa svojim predlogom.

Kurti je u Briselu rekao novinarima da su, nažalost, predstavnici EU „prihvatili uslovljavanje Srbije“ da se prvo formira ZSO, a zatim počne sa primjenom ostalih sporazuma, što on nije mogao prihvatiti.

Dodao je da je na sastanku predložio redosljed koraka u ostvarivanju Sporazuma iz Brisela i putu za normalizaciju odnosa i aneks iz Ohrida.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније