Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ M.Vešović ]

11. 10. 2023. 16:52 >> 17:14
3

SAZNAJE PORTAL RTCG

MUP oduzeo crnogorsko državljanstvo Filipu Koraću

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore oduzelo je prije dva mjeseca crnogorsko državljanstvo Filipu Koraću, osumnjičenom istaknutom pripadniku "škaljarskog klana", saznaje Portal RTCG ekskluzivno u crnogorskoj Vladi. Prema našim informacijama, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić dao je nalog da se provjeri kako je Korać dobio pasoš Crne Gore i nakon što su utvrđene sve činjenice, oduzeto mu je crnogorsko državljanstvo. Prije nekoliko mjeseci, bezbjednosne službe Crne Gore dobile su informaciju od kolega iz Hrvatske da je Korać krenuo prema Crnoj Gori, a da koristi crnogorska dokumenta, što je bio alarm. Po nalogu ministra Adžića, sve je ispitano i Koraću je oduzeto državljanstvo Crne Gore. Iz Vlade ističu da je ova odluka samo još jedan primjer uspješne borbe protiv kriminala i korupcije i čvrste odlučnosti da Crna Gora ne bude sigurna kuća za međunarodne kriminalce. 

Informacije da Korać, koji je već godinama u fokusu medija u regionu zbog optužbi za organizovani kriminal, ima državljanstvo Crne Gore nijesu nove. O tome se govorilo i ranije, ali MUP Crne Gore se dosad zvanično o tome nije oglašavao niti su objasnili okolnosti pod kojima je postao vlasnik našeg pasoša. 

List "Dan" objavio je sredinom januara 2019.godine da Korać ima državljanstvo Crne Gore i da uz to ima pravo glasa u Opštini Berane, u naselju Dolac. 

Pasoš Crne Gore Korać je dobio u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista. Njegov otac je iz Berana, ali Korać je rođen 1980. godine u Beogradu, i prijavljen je na Voždovcu.

Prema izvještajima beogradskih medija, Korać je uhapšen u petak u Mađarskoj. Kako javlja KRIK, Korać je uhapšen po nalogu francuske policije, a ta zemlja ga traži zbog trgovine drogom. Dokazi protiv njega su poruke koje je razmjenjivao preko "Skaj" aplikacije. On je, inače, jedan dio života proveo u Francuskoj. Uhapšen je u Segedinu, a kako piše "Blic", prilikom hapšenja kod sebe je imao crnogorski pasoš.

Crnogorski organi unutrašnjih poslova pretpostavljaju da mu crnogorski lični dokument nije oduzet jer u međuvremenu nije dolazio u Crnu Goru, ali ono što je nesumnjivo jeste da mu je državljanstvo Crne Gore oduzeto. 

Za Koraćem, inače, traga i Bosna i Hercegovina, koja je takođe raspisala međunarodnu potjernicu za njim zbog trgovine drogom.U Hrvatskoj Korać je prošle godine osuđen uslovno zbog falsifikovanja pasoša.

Prema pisanju KRIK-a, jedina zemlja koja se, djeluje, ne interesuje za njega je Srbija, čiji je državljanin. Koliko je poznato, ne postoji nijedna potjerenica za Koraćem koja je raspisana u Srbiji. 

Korać je, inače, naslijedio upravljanje nad kriminalnom grupom od čuvenog kriminalca Luke Bojovića kada je on završio u zatvoru u Španiji 2012. godine.

Koraćeva grupa je učestvovala u višegodišnjem kriminalnom ratu u balkanskom podzemlju.

Borio se na strani "škaljarskog klana", a protiv "kavačke" grupe. Njegov najveći neprijatelj u Srbiji bila je grupa koju je vodio najprije Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a potom Veljko Belivuk. S ovom grupom Korać se borio i oko prevlasti nad tribinama na stadionu "Partizana", piše KRIK.

Belivuk i saradnici planirali su i Koraćevo ubistvo, utvrdila je istraga. Ubili su jednog od njegovih najbližih saradnika, preko "Skaja" mu slali fotografije unakaženog tijela njegovog saradnika i pokušavali da ga namame kako bi ga likvidirali. Jedini put kada je Korać bio uhapšen je bilo u avgustu 2016. godine nakon ubistva Čede Đokića u Zvorniku snajperskim hicem, dok je pio kafu na svojoj terasi. U pritvoru je bio zadržan 48 sati, a nakon toga je bio pušten bez ikakve krivične prijave.

Osvanuo je u medijima i nakon fudbalskog derbija Partizana i Crvene zvezde 2017. godine kada je na južnoj tribini došlo do velike tuče i ogromnih incidenata. Tada se u javnosti i spekulisalo da je on angažovao i platio jednu grupu Splićana koji su se tukli na tribini, i bio je označen kao organizator protesta. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније