Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 01. 2024. 15:50 >> 15:50

STANO

EU traži objašnjenje Prištine o ukidanju dinara

Evropska unija (EU) zatražila je od vlasti Kosova da pojasne odluku o zabrani korišćenja dinara na teritoriji ove zemlje.

Portparol EU Peter Stano u ime Unije zatražio je od Prištine i Beograda da otvorena pitanja riješe u okviru briselskog dijaloga.

"Još analiziramo i tražimo pojašnjenja o odluci, razlozima, motivu i mogućim implikacijama. Ali generalno se od Kosova i Srbije očekuje da izbjegavaju nekoordinisane akcije koje ne idu u prilog normalizaciji odnosa i koje bi mogle imati prilično negativan uticaj na stabilnost na terenu", izjavio je Stano. 

Centralna banka Kosova (CBK) je 17. januara donijela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti euro.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, u saopštenju je ocijenila da ukidanje dinara znači "protjerivanje Srba bez upotrebe oružja".

"Ako se ima na umu da desetine hiljada Srba živi i opstaje na Kosmetu i da sve srpske institucije funkcionišu zahvaljujući finansijskim davanjima naše države Srbije onda se može zamisliti šta bi se desilo sa našim narodom ako bi se dinar ukinuo, dakle (premijer Kosova Aljbin) Kurti bi da ukine život Srba na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Srpska lista je takođe, pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније