Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ N1 ]

14. 02. 2024. 18:57 >> 19:00
Čitaj mi:

PROCES PRED TRIBUNALOM

Tači posjetiocima u Hagu odavao povjerljive informacije o svjedocima

Bivše vođe OVK Redžep Seljimi i Hašim Tači, odavali su posjetiocima u haškom pritvoru informacije o zaštićenim svjedocima iz procesa koji se protiv njih vodi pred specijalnim kosovskim sudom.

To je, na osnovu prepisa nadziranih razgovora, utvrdilo raspravno vijeće koje sudi Tačiju, Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 90-tih godina. 

Iako je tužilaštvo tražilo dodatne mjere nadzora i ograničenja posjeta, vijeće sudije Čarlsa Smita odlučilo je da Seljimija i Tačija upozori da će „oštro“ reagovati ako još jednom objelodane povjerljive podatke sa suđenja neovlašćenim osobama.

U odluci, sudije su podvukle da je objavljivanje povjerljivih informacija krivično djelo, ali nisu ulazile u odlučivanje da li su optuženi imali nužnu namjeru da ga počine.

Posetiocima, među kojima su bili i članovi njihovih porodica, Seljimi i Tači su, od jula do oktobra prošle godine, prenijeli informacije o svjedocima koji su, uz zaštitu identiteta, iskaze dali na zatvorenim sjednicama.

O četvorici svjedoka, sa posjetiocima je razgovarao Seljimi, dok je Tači pred „dva člana porodice“ pomenuo podatke o jednom zaštićenom svjedoku.

Branioci su, u pisanom podnesku, tvrdili da Tači „nije namjerno“ otkrio ko je zaštićeni svjedok, a Seljimijeve riječi su, po njegovim zastupnicima, bile pogrešno protumačene.

Seljimija i Tačija, sudsko vijeće je upozorilo na „obavezu da ne otkrivaju povjerljive informacije sa suđenja“ i da o njima ne uopšte ne razgovaraju sa posjetiocima.

Prošlog novembra, sud je privremeno zabranio sve posete četvorici optuženih pošto je tužilaštvo utvrdilo da su, tokom posjeta, odavali identitet zaštićenih svjedoka i slali im poruke preko posjetilaca.

Sudije su, potom, naložile „aktivni nadzor“, odnosno snimanje, svih posjeta, izuzev advokatskih.

Kako su tužioci naveli u podnesku minulog novembra, Tači, Veselji i Seljimi su, preko posjetilaca, slali poruke svjedocima da odustanu ili da ublaže iskaze.

Jedan od svjedoka rekao je tužiocima da mu je prenijeta poruka, „po direktnoj instrukciji Tačija i Veseljija“, datoj posjetiocima, da se „povuče ili da ublaži iskaz“ i to „za dobro Kosova“.

Slične poruke dobili su i drugi svjedoci optužbe.

Uz dozvolu sudije, tužioci su potom prisluškivali razgovore optuženih sa posjetiocima i došli do dokaza da su oni podvrgavali svjedoke pritisku i ometali sud.

U prisluškivanim razgovorima, Tači je jednom svjedoku poručo da „umanjuje svoju vezu sa Glavnim štabom OVK“ – kako bi „izašao odavde kao heroj, a ne kao osramoćen“.

Istog svjedoka, starješinu OVK, Tači je, preko posjetioca, instruisao da kaže da „nije dobijao naređenja od GŠ“, da su saopštenja tog štaba bila „propaganda“.

Tog svedoka, Tači je pozvao da tvrdi da je „glavni“ u OVK bio Adem Demaći, tadašnji politički predstavnik te paravojske u Prištini.

Drugom svjedoku, Tači je, u prisluškivanom razgovoru sa posjetiocem, poručio da „umanjuje njegovu ulogu“ u zlodjelima iz optužnice i da govori „ne znam“ i „ne sjećam se“.

Tači je posetiocima u pritvoru „pokazivao ili predavao“ ranije izjave svedoka, uz uputstvo da svjedoci te iskaze naknadno pred tužiocima „isprave“ i „poboljšaju“.

Jedan od posjetilaca rekao je Tačiju da se već sreo sa dva svjedoka, a potom su razmatrali „najbolji način da se priđe“ drugima.

Nastavak haškog procesa Tačiju i saoptuženima zakazan je za 20. februar.

Podsjetimo, od početka suđenja, 3. aprila, iskaz je dalo 45 svjedoka optužbe, skoro svi iza zatvorenih vrata. Sud je više puta utvrdio da na Kosovu vlada „raširena klima zastrašivanja i uznemiravanja svjedoka“.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније