Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

19. 03. 2024. 18:16 >> 18:24

SVE VEĆI PROBLEM

Hrvatska u prvih pet zemalja Evrope po svakodnevnoj konzumaciji alkohola

Zloupotreba alkoholnih pića je sve veći problem u Hrvatskoj koja se našla u prvih pet država Evrope u svakodnevnoj konzumaciji pića, zaključak je današnjeg okruglog stola u Zagrebu "Alkohol kao javnozdravstveni problem".

Na okruglom stolu održanom u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) istaknuto je kako ovaj trend zahtijeva hitnu pažnju i da zabrinjava podatak da sve veći broj mladih konzumira alkohol.

Učesnici razgovora su kazali da zloupotreba alkohola predstavlja jedan od najozbiljnijih problema savremenog društva i da se alkohol se počinje konzumirati sve ranije u životu, piše Hina.

Konkretni problemi povezani s konzumacijom alkohola različiti su širom sveta, ali su bolesti koje ona izaziva i smrtnost stanovnika značajan u većini država.

Prema podatcima Evropske zdravstvene ankete za 2019. godinu, Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 posto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španijom i Portugalom.

Ti su podaci zabrinjavajući, jer alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posljedice na porodicu, zdravstveni sistem i društvo u cjelini, upozoreno je na okruglom stolu.

Zanimljivo je da su po nekim pokazateljima istraživanja Helt Bihejvior Skulejdžd čilderen 2022. godine (Health Behaviour in School-aged Children provedenog 2022) učenice prvi put prestigle dječake u konzumaciji alkohola.

Alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo je 41.5 odsto dječaka i čak 45 odsto djevojčica u dobi od 13 godina te 66 odsto mladića i čak 71 odsto djevojaka u dobi od 15 godina.

Učesnici okruglog stola zaključili su da je nužno zapošljavati psihologe u školama kako bi se sistem adekvatnije nosio s problemom konzumacije alkoholnih pića.

Takođe treba napraviti spisak rizika po mentalno zdravlje koji sprovode ljekari školske medicine na sistematskim pregledima u 8. razredima i 1. razredima srednje škole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније