Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 06. 2014. 11:22 >> 11:24
1

ČUVANI KLIMATOLOG

Poplave će se vjerovatno ponoviti

Klima se globalno mijenja, u to nema sumnje, i to zbog djelovanja čovjeka.

"Mi u Kaliforniji, na primjer, imali smo tokom ove zime u svakom mjesecu po dva dana kada je temperatura bila viša od prosjeka. Kod vas u Srbiji veoma je vjerovatno da se ponove poplave", kaže poznati klimatolog Vudrou Klark, prenosi Blic.

Klark se istraživanjem klimatskih promjena bavi posljednjih 20 godina. Bio je jedan od glavnih istraživača u timu koji je za Treći izvještaj međuvladinog panela za klimatske promjene UN 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. U Beogradu je gost Univerziteta „Megatrend“, koji mu je dodijelio počasni doktorat, a planira i da ga uvrsti u počasne predsjednike.

"Poznato je da se na polovima tope ledene kape i da se zbog toga podiže nivo mora. Vi u Srbiji ne morate da se plašite toga, ali vaši prijatelji u Italiji treba da se plaše. Mi u Kaliforniji se toga plašimo, jer viši nivo okeana predstavlja opasnost za cijelu planetu i zemlje pojedinačno", kaže Klark.

Povodom poplava u Srbiji, Klark je rekao kako je očekivao da njegov dolazak zbog ove elementarne nepogode bude otkazan.

"Vidio sam fotografije poplava u Srbiji koje su objavljivane u cijeloj SAD. Ironija u ovoj tragediji je da mi u Kaliforniji u istom trenutku imamo sušu. Posljednjih osam godina kod nas veoma slabo padaju kiše, manje od prosjeka. Treba zajedno da radimo na rješenjima. Problem neće nestati, zove se klimatske promjene", kaže Klark.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније