Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 04. 2015. 20:08 >> 20:34

IZVJEŠTAJ SA KOSOVA

Broj tražilaca azila zabrinjavajući

Od novembra 2014. do marta ove godine azil u zemljama Evropske unije (EU) zatražilo je blizu 58 hiljada građana Kosova, podaci su EUROSTAT-a, saopštio je Kosovski institut za politička istraživanja i razvoj (KIPRED).

Izvještaj "Kosovo ka EU, izazov neregularne migracije”, ne uključuje podatke za februar i Njemačku, prenosi Anadolija.

Autorka izvještaja, Ariana Kuosaj-Mustafa je izjavila da je ukupan broj Kosovara koji ilegalno borave u EU nepoznat, zaključivši kako je broj tražilaca azila sa Kosova zabrinjavajući. Kazala je kako je bilo različitih faktora koji su doprinijeli masovnoj migraciji, te da su oni povezani sa nivoom izolacije sa kojom se suočavaju građani Kosova.

U izvještaju se navodi da građani Kosova i dalje pate od sistemskih problema, kao što je visoka korumpiranost funkcionera, što smanjuje mogućnosti za zapošljavanje i prijeti stabilnosti i održivosti preduzeća zbog nepotizma i rasprostranjene korupcije. Kosovu, napominje se u izvještaju, prijete socijalni nemiri zbog nezadovoljstva teškom ekonomskom situacijom i prošlogodišnjom šestomjesečnom blokadom institucija. Očekivani masovni povratak Kosovara, koji su ilegalno otišli u zemlje EU, samo će otežati situaciju, prognozira izvještaj.

"Kosovari su za ilegalni odlazak potrošili po dvije, tri hiljade eura i vratiće se siromašniji nego što su bili, a Vlada i dalje radi na stari način kada je reč o prijemu povratnika", dodala je Ariana Kuosaj-Mustafa.

Istakla je da se radi sa starim budžetom, iako će biti mnogo veći broj povratnika.

“Ovo opterećenje nije dobro izračunato. Radi se sa jako starim budžetom. Za 2015. izdvojeno je samo oko dva miliona eura za readmisiju osoba koje se vraćaju. Ne zaboravimo da je Kosovo prošle godine imalo kapacitet za povratak samo pet hiljada osoba, a biće zahtjeva za mnogo većim povratkom i treba ponuditi finansijsku pomoć za povratnike”, kazala je  Kuosaj-Mustafa.

KIPRED preporučuje Vladi Kosova da pod hitno završi treći izvještaj o pregledu primjene Upitnika za viznu liberalizaciju, kako bi se ubrzala ocjena EU oko ispunjenja kriterijuma za liberalizaciju viza.

Takođe, pravosudni organi Kosova treba da ubrzaju predmete koji se odnose na krijumčare ljudima, dok Vlada treba da ponudi tačnu statistiku o broju osoba koje su migrirale posljednjih mjeseci i da poveća budžet za readmisiju za povratak onih lica koja su Kosovo napustila nakon 2010.

Ovaj izvještaj je dio projekta “Ispunjenje zahtjeva EU za dobrom vladavinom, za dalje evropske integracije Kosova”, podržan i finansiran od Kancelarije za vezu Evropske komisije u Prištini.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније