Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

27. 07. 2018. 22:19 >> 22:04

U JUTARNJEM

O transplataciji bubrega, programima EU...

U Jutarnjem programu gledajte:

Od 2012, kada je u Crnoj Gori počeo program transplantacije bubrega, u Kliničkom centru (KCCG) urađene su 32 transplantacije od živog, srodnog donora i samo jedna od kadaveričnog (organi uzeti sa moždano mrtve osobe). Ipak, veći broj organa presađenih sa osoba sa moždanom smrću, povećao bi i broj transplantacija. Prema svjetskoj statistici, potrebno je da makar 20 odsto stanovnika budu potencijalni donori, da bi sistem transplantacije organa bio održiv. Primjera radi, Hrvatska je apsolutni šampion u svijetu u donacijama organa. Da li će se u našoj zemlji dogoditi i treća izmjena zakona i koliko bi ona promijenila postojeće stanje? Naša gošća na ovu temu biće generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu prof. dr Vesna Miranović.

Eu kutak: Crna Gora ima pravo da učestvuje u devet programa Evropske unije. Pored njih dostupni su i mnogobrojni nacionalni fondovi evropskih država koji finansiraju raznovrsne projekte. Nakon nekoliko godina zastoja, formiranjem Kancelarije za projekte u Opštini Bar, ponovo se pokreće priča o projektima koji se finansiraju iz pomenutih fondova. Cross Border OL je projetak koji se trenutno implementira, a odnosi se na mapiranje i turističku valorizaciju maslina, a brojni projekti su u najavi. Gošća Jutra biće šefica kancelarije za EU projekte i savjetnica predsjednika Opštine Bar Ana Živnović.

Koliko se danas njeguje govorništvo? Kako dobro govoriti, hrabro nastupiti, brzo razmišljati i jasno se izražavati? Otvoren je Konkurs za upis 17. generacije Škole retorike, koja će početi sa radom sredinom septembra. U pitanju je prvi program te vrste u Crrnoj Gori, koji je do sada pohađalo preko 400 polaznika. Naše gošće biće polaznice 16. generacije Jovana Bošković i Staša Đorđević.

Povodom 60 godina od prve izložbe Mediale koja je 31. juna 1958. godine organizovana u Omladinskoj galeriji na Obilićevom vencu u Beogradu, u budvanskoj Modernoj galeriji otvorena je izložba „Tragom Mediale” na kojoj su izloženi radovi nekolicine tadašnjih članova te kontroverzne umjetničke grupe, kao i radovi srednje i mlađe generacije umjetnika koji su svoje uporište pronalazili ili ga traže u idejama i dijelima članova Mediale. Jadan od njih je akademski slikar Željko Đurović koji će biti naš gost.

7. Ljetnji kamp za kamernu muziku održaće se od 30.jula do 7.avgusta u srcu nacionalnog parka Lovćen, na Ivanovim koritima, u turističko - edukativnom centru “Lovćen”. Organizator kampa je Kulturno - informativni centar “Budo Tomović”, a realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, EU Info Centra iz Podgorice i Ambasade SR Njemačke. Ljetnji kamp će istovremeno biti u znaku obilježavanja godine evropske kulturne baštine - 2018. Sa programom će nas upoznati autorka projekta, urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović, a naša gošća biće i pijanistkinja, mentor i docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju Nataša Popović.

Ekipa sa terena uživo izvještava sa Cetinja, govorimo o Festivalu folklora i sa Mauzoleja na Lovćenu koji je otvoren 28. jula 1974.

Izvještavamo i iz Plava, sa Dana borovnice i iz najstarijeg i najbolje očuvanog spomenika islamske stambene i fortifikacione arhitekture na teritoriji Crne Gore - Kule Redžepagića.

Turističku sezonu, posebno na crnogorskom primorju, uvijek je pratio pojačan saobraćaj, što je zahtijevalo dodatnu kontrolu saobraćajne policije. Sredinom 70-tih bilo je mnogo manje vozila nego danas, ali je tadašnju specijalnu jedinicu milicije čekao naporan rad na crnogorskim drumovima. Zahvaljujući njihovom radu, od svih republika tadašnje Jugoslavije, Crna Gora je imala najbolje rezultate u bezbjednosti na putevima. U TV arhivu podsjećanje na 75.godinu i specijalnu jedinicu koja je radila “Bez odmora”.

Emitujemo i novu reportažu putopisca Edina Krnića.

Za specijlitete u redovnoj kulinarskoj rubrici “Ukusi jutra”, zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć.Pripremaće pileću džigericu u sosu od pečuraka .

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Dječiji kutak, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

 

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić

e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније