Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 09. 2015. 20:09 >> 20:06

IZBORI U GRČKOJ

Siriza i Cipras pobjednici

Ljevičarska Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa osvojila je 35,3 odsto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, a Nova demokratija 28,1 odsto glasova.

To su rezultati nakon 25 odsto prebrojanih glasova, a koje je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke. Siriza će, na osnovu ovih procenata, dobiti 144 od 300 mjesta u parlamentu, a Nova demokratija 75. 

Na treće mjesto može da računa Zlatna zora, ultradesničarska partija, koja će dobiti između 6,5 i 8 odsto glasova.

Izlaznost na izborima, na kojima pravo glasa ima više od 9,8 miliona Grka, bila je 54,4 odsto, skoro 10 odsto manje u odnosu na izlaznost na januarskim izborima, kada je takođe trijumfovala Siriza.

Izvor iz Sirize kazao je agenciji Rojters da će partija formirati vladu u roku od tri dana. Siriza će se za formiranje vlade, prema izvoru Rojtersa, obratiti desničarskoj partiji Nezavisni Grci. 

Lider Nove demokratije Vangelis Meimarakis priznao je poraz na izborima. Meimarakis je kazao da je sada prioritet da se formira vlada.

"Na osnovu izbornih rezultatia se može zaključiti da su Siriza i Cipras u vođstvu. Čestitam mu i tražim od njega hitno formiranje vlade", kazao je Meimarakis novinarima.

Izbori su potvrdili očekivanja da nijedna stranka neće osvojiti dovoljno glasova, odnosno oko 38 odsto, za većinu u parlamentu od 300 poslaničkih mjesta. To znači da je izvjesno formiranje koalicione vlade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније