Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 03. 2016. 14:32 >> 14:16
2

TURSKI NAPADI

Ubijeno najmanje 45 kurdskih pobunjenika

Najmanje 45 kurdskih pobunjenika ubijeno je u vazdušnim napadima turskih snaga na pobunjeničke ciljeve na sjeveru Iraka, poslije bombaškog napada na Ankaru, saopštila je danas turska vojska.

 

 

 

Istovremeno, u borbama u susjednom gradu Dijarbakiru, naseljenom pretežno Kurdima, ubijena su trojica ekstremista i jedan policijski zvaničnik, prenijeli su mediji.   

Turski bombarderi "F-16" i "F4" napali su u ponedjeljak položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) na granici sa Irakom, dan poslije eksplozije automobila bombe u Ankari u kojoj je ubijeno 37, a ranjeno nekoliko desetina osoba. Za ovaj napad niko nije preuzeo odgovornost, iako vlasti pretpostavljaju da ga je izvela žena bombaš uz pomoć saučesnika muškarca. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je ''gotovo izvjesno'' da je napad djelo kurdskih pobunjenika. 

Napad je pojačao tenzije sa Kurdima i otežao položaj Turske u borbama protiv sirijskog režima, kurdskih pobunjenika u Iraku i Siriji i Islamske države. Turska je takođe prinuđena da prihvati 2,7 miliona izbjeglica. 
  
Agencija Anadolija prenijela je da je rano jutros uveden policijski čas u Baglaru, siromašnom gradu u susjedstvu Dijarbakira, poslije žestokih borbi koje su tokom noći vođene između kurdskih militanata i snaga bezbjednosti. 

U tim okršajima ubijeni su jedan policijski zvaničnik i tri militanta, prenijela je agencija Dogan.

Turske vlasti su ove nedjelje uvele policijski čas i izvele napade na kurdske pobunjenike i u gradovima Nusajbinu i Juksekovi na jugoistoku zemlje, naseljenim pretežno Kurdima.

Radnička partija Kurdistana, koju Turska i njeni saveznici smatraju za terorističku organizaciju, bori se za autonomiju Kurda na jugoistoku. Krhki dvogodišnji mirovni proces propao je u julu, kada su se sukobi ponovo razbuktali.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније