Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 10. 2016. 12:32 >> 12:42

NAPETA ATMOSFERA

Novi pregovori o Siriji u Lozani

Predstavnici Vašingtona, Moskve i regionalnih zemalja uključenih u sirijski sukob sastaju se danas u Lozani u Švajcarskoj u pokušaju da još jednom postignu primirje.

 

 



Ovaj sastanak koji počinje danas oko podne održava se u posebno napetoj atmosferi između Rusije i zapada. Zapad optužuje Moskvu za ratne zločine u sjevernom sirijskom gradu Alepu, gdje su istočne četrvti pod kontrolom pobunjenika od 22. septembra pod snažnim napadima sirijskih snaga uz podršku ruskih aviona.

Ima malo nade da će na sastanku biti ostvaren bitan pomak, dok se bombardovanje Alepa nastavlja i danas. Brojne diplomate i stručnjaci smatraju da je moguće da snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada zauzm taj grad, drugi po veličini u Siriji, što bi predstavljalo veliku prekretnicu u ratu otpočetom 2011. godine.

Sastanku prisustvuju šefovi američke i ruske diplomatije Džon Keri i Sergej Lavrov. Ovo je prvi put od kraja septembra da će se Keri i Lavrov lično sastati da razgovaraju, mada nijesu prekidali telefonski kontakt u tom periodu. Takođe će biti prisutni i predstavnici Turske, Saudijske Arabije i Katara. Iran, koji se vojno angažovao da podrži vlasti u Damasku, objavio je sinoć da će učestvovati.

U Lozani će biti i specijalni UN izvjestilac za Siriju Stafan de Mistura, kao i predstavnici Egipta, Iraka i Jordana.

Ne očekuje se da će sastanak odmah donijeti rezultate već da će učesnici razmotriti ideje za okončanje neprijateljstava, rekao je jedan američki zvaničnik koji prati američkog državnog sekretara Džona Kerija.SAD više ne žele o Siriji da razgovaraju samo sa Moskvom, već da za pregovaračkim stolom budu i regionalne zemlje "koje imaju više uticaja na dogadjaje na terenu", rekao je taj zvaničnik.

"Ne očekujem veliku objavu na kraju ovog sastanka. To će biti težak proces", dodao je on.Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je juče rekao takođe da ne očekuje ništa posebno od ovog sastanka.Prema nekoliko izvora na sastanku u Lozani bi trebalo da se razmatra plan koji je nedavno predložio izaslanik UN Stafan de Mistura, za bezbjedno izvođenje boraca grupe Fatah al Šam (prethodni Front Al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide) iz Alepa.

Četiri nevladine organizacije pozvale su pregovarače u Lozani da uspostave prekid vatre od najmanje 72 sata u Alepu da bi se omogućila evakuacija povrijeđenih i dostava humanitarne pomoći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније