Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 11. 2016. 08:29 >> 08:07

OPASNOST OD NOVOG

Japan:Manji plimni talasi poslije zemljotresa

Meteorološka agencija Japana saopštila je danas da je snažan zemljotres koji je sinoć zabilježen nedaleko od obala Japana, naknadni udar poslije katastrofalnog potresa magnitude 9 stepeni koji je tu zemlju pogodio 2011. godine i koji je tada izazvao smrtonosan plimni talas, cunami.

 

 

 

 

Agencija je upozorila da bi u narednih nekoliko dana mogao da se dogodi još jedan snažan zemljotres i pozvala građane da ostanu oprezni.

Zemljotres magnitude 7,4 stepena pogodio je kasno sinoć po srednjoevropskom, a u 05.59 sati po lokalnom vremenu, sjeveroistočni dio Japana, nedaleko od obale prefekture Fukušima.Potres, čiji je epicentar bio na u moru na dubini od deset kilometara, snažno se osjetio na glavnom japanskom ostrvu Honšu gdje se nalazi Tokijo, gdje su milioni stanovnika bili probuđeni.

Jak zemljotres i cunami koji je uslijedio, razorili su 11. marta 2011. područje Tohoku i izazvali havariju nuklearne centrale Fukušima i jedno od najvećih zagađenja radioaktivnošću u okeanima do sada.Sinoćnji potres izazvao je manje cunamije, ali oni nisu izazvali ozbiljniju materijalnu štetu.

Iako su vlasti prvobitno upozorile da se mogu očekivati plimni talasi visine do tri metra, najveći, visine oko 1,4 metra, zabilježeni su dva sata poslije potresa na obalama prefekture Mijagi, sjeverno od Fukušime.

Četiri sata poslije potresa povučena su upozorenja na cunami za sjeveroistočnu obalu, dok je za veći dio pacifičke obalu ostalo na snazi upozorenje da su mogući manji talasi visine do jednog metra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније