Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

02. 12. 2016. 14:06 >> 13:43
2

POBUNJENICI SE POVUKLI

Sirijske trupe povratile grad blizu Damaska

Snage sirijske vlade povratile su grad blizu Damaska poslije povlačenja pobunjenika, saopštila je danas ruska vojska.

 

 

 

 

 

Prema navodima ruskog vojnog Centra za pomirenje u Siriji, sirijska vlada je juče preuzela punu kontrolu nad gradom Kan al-Šin koji se nalazi jugoistočno od Damaska, prenosi ruska agencija TASS.

Pobunjenčke grupe koje su kontrolisale taj grad od 2012. godine napustile su ga ove nedjelje prema sporazumu s sirijskim vlastima.U saopštenju se navodi da je 1.846 pobunjenika i 1.164 njihovih rođaka prebačeno u grad Idlib, pod kontrolom pobunjenika, na sjeveru Sirije.

Oni su otišli u autobusima koje je obezbijedila vlada.Još 100 pobunjenika i 300 članova njihovih porodica otići će u Idlib narednih dana. Sirijske snage počele su ofanzivu na Kan al-Šin u oktobru.

Poslije dugih pregovora pobunjenici su prihvatili da se povuku sa svojih položaja, predaju oružje i vojnu opremu, bezbjedno su napustili tu teritoriju sa svojim porodicama, i odvezeni su autobusima za Idlib, prenosi TASS.Oni su prebačeni između 28. novembra i 1. decembra.Sirijske vladine snage koje podržava Rusija, takođe su ostvarile značajan napredak ove nedjelje u istočnom dijelu Alepa, koji je pod kontrolom pobunjenika.Ruska vojska kritikovala je danas Ujedinjene nacije zbog odugovlačenja u isporuci humanitarne pomoći u kvartove Alepa koje su ned

avno sirijske snage povratile od pobunjenika.Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenjkov rekao je u danas objavljenom saopštenju da je ruska vojska jedina davala hranu, ljekove i druge potrepštine za 90.000 stanovnika kvartova Alepa koje je sirijska vojska zauzela ove nedjelje.

Konašenkov je pozvao visokog izaslanika UN za Siriju Jana Egelanda da djeluje brže da se obezbijedi pomoć za tu oblast.

TASS navodi da je Egeland ranije rekao da su Rusija i Sirija odbile zahtjev UN za humanitarnu pauzu."Kada su sirijske trupe oslobodile više od 40 odsto istočnih kvartova grada (Alepa) sa oko 90.000 stanovnika, predlozi za isporuku humanitarne pomoći prestali su da stižu. Nažalost lokalno stanovništvo nije dobilo nikakvu UN pomoć.

Ne znamo šta je Egeland mislio kada je rekao agenciji Rojters da 27.000 do 30.000 ljudi dobija pomoć", rekao je Konašenkov u saopštenju koje je prenio TASS.On je rekao da očekuje da Egeland počne da preduzima praktične korake umjesto što daje neosnovane izjave o isporuci humanitarne pomoći u istočni Alep.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније