Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 12. 2016. 13:53 >> 13:33
1

BOŽIĆNA PORUKA

Papa: Oružje zauvijek da utihne

Papa Franjo je danas u Vatikanu poželio božićni mir svim ljudima pogođenim ratom i onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog terorizma koji, kako je rekao, sije "strah i smrt" u mnogim gradovima i zemljama.

U svojoj tradicionalnoj Božićnoj poruci "gradu i svijetu" (urbi et orbi) sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra, papa je govorio i o onima koji pate zbog sirijskog rata, "posebno tokom najgorih bitaka" u Alepu, i pozvao da se uspostavi mir u Siriji.

"Mir onima koji su izgubili nekog bližnjeg zbog užasnih djela terorizma, koji su posijali strah i smrt u središte toliko zemalja i gradova", rekao je papa desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Rimu.

U najnovijem napadu, 19. decembra, na božićnem vašaru u Berlinu napadač je koristeći kamion šleper ubio 12 ljudi.

Papa je pozvao na mir u Siriji gdje je, prema njegovim riječima, proliveno suviše krvi i zatražio da "oružje zauvjek utihne" i da se "međunarodna zajednica aktivno založi da se dođe do rješenja putem pregovora".

Papa je izrazio nadu da će Izraelci i Palestinci imati "hrabrosti i odlučnosti da napišu novu stranu istorije". "Nek Izraelci i Palestinci imaju hrabrosti i odlučnosti da napišu novu stranu istorije, u kojoj mržnja i osveta daju mjesta želji da se zajedno izgradi budućnost uzajamnog razumijevanja i harmonije", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je izrazio žaljenje zbog toga što u zapadnoafričkoj državi Nigeriji "fundamentalistički terorizma koristi čak i djecu", misleći na djecu samoubice.

Govorio je o sukobima i tenzijama u Africi, istočnoj Ukrajini, Mjanmaru, na Korejskom poluostrvu, Kolumbiji i Venecueli.

Desetine hiljada vjernika koji su došli na Trg svetog Petra da čuju papinu poruku čekali su prethodno u dugim redovima da bi prošli kroz bezbjednosne provjere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније