Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

19. 02. 2017. 17:24 >> 16:59
1

IZ MOSULA

UN se pripremaju za talas izbjeglica

Ujedinjene nacije (UN) užurbano završavaju izgradnju skloništa za novi talas izbjeglica, nakon što su iračke snage danas pokrenule operacije za oslobađanje zapadnog dijela iračkog grada Mosula od Islamske države.

"Trkamo se s vremenon da pripremimo hitna skloništa za prihvat raseljenih porodica južno od Mosula", navodi se u saopštenju humanitarne koordinatorke UN u Iraku Lise Grande.

Prema njenim riječima, humanitarne organizacije su već "nategnute". Ona je navela da se UN trude da stignu do šest miliona ljudi širom Iraka kojima je potrebna pomoć.

"Nemamo sve fondove koji su nam potrebni i mnogi partneri se suočavaju sa velikim ograničenjem kapaciteta", kazala je koordinatorka UN.

Iračke snage pokrenule su danas operacije za oslobađanje zapadnog dijela Mosula od Islamske države, objavio je premijer te zemlje Hajder al Abadi.

Vladine trupe su povratile najmanje pet sela u zapadnom dijelu grada i napreduju ka aerodromu, navodi agencija AP

Savezne iračke snage su 17. oktobra prošle godine otpočele veliku ofanzivu da povrate grad Mosul, drugi po veličini u zemlji i uporšte ekstremista Islamske države u Iraku od 2014. Poslije više nedjelja teških borbi one su u januaru preuzele kontrolu nad istočnim dijelom grada.

Prema podacima UN, od početka ofanzive iračkih snaga iz istočnog Mosula je raseljeno 217.000 ljudi.

Islamska država zauzela je Mosul, grad na sjeveru Iraka u junu 2014. Zapadni dio grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mjesta podrške ekstremista.

Mosul je podijeljen na dva dijela rijekom Tigar. Očekuje se da će borba za zapadni dio biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније